Dimecres, 8 de Maig, 2024  |  
Els Serveis Socials milloraran l’atenció a la ciutadania amb una eina innovadora dissenyada per l’UJI Els Serveis Socials milloraran l’atenció a la ciutadania amb una eina innovadora dissenyada per l’UJI

- 3 Juny, 2017 -

El mecanisme crea un model integrat d'indicadors socials i territorials que permeten planificar polítiques orientades a les persones Els Serveis Socials milloraran l’atenció a la ciutadania amb una eina innovadora dissenyada per l’UJI

Vila-real Informació

El departament municipal de Serveis Socials ha implantat una nova eina, dissenyada pel grup de recerca en Innovació Social i Desenvolupament Humà (Social Innova) de la Universitat Jaume I, integrat en l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL), que permetrà millorar l’atenció de la ciutadania i promoure polítiques inclusives. L’eina, sorgida d’un estudi encarregat pel consistori per a conéixer les necessitats i manques de l’àrea, crea per primera vegada en aquesta àmbit un model integrat d’indicadors socials i territorials que permeten planificar polítiques orientades a les persones.

“A partir d’un estudi de línia base de Serveis Socials, i gràcies al treball del grup de recerca Social Innova de l’UJI i la seua directora, Raquel Agost, hem pogut integrar en únic model dades procedents de diferents àmbits amb una sèrie d’indicadors socials, la qual cosa ens ofereix una complet mapa de la realitat social de Vila-real i una eina tecnològica innovadora i única per poder detectar millor les necessitats de la ciutadania i donar-los una millor resposta des de l’Ajuntament”, valora el regidor de Serveis Socials, Álvaro Escorihuela. En concret, l’eina integra per primera vegada en un model únic el Sistema d’Informació Territorial (SIT) amb la base de dades dels Serveis Socials municipals. El resultat és una aplicació informàtica, anomenada SITV_Social Innova, que resulta “una eina molt útil per a fer estudis i seguiments d’intervenció social tenint en compte la variable del territori, dels condicionants dels barris dels municipis”, argumenta Agost, qui insisteix en la importància que les persones siguen “el centre de l’atenció social”.

Un dels objectius del treball és proporcionar eines municipals útils en “la diagnosi, planificació, avaluació i seguiment de les polítiques de serveis socials amb la finalitat d’ajudar a millorar la vida de la ciutadania, promoure els barris inclusius i optimitzar els plans de prevenció comunitària”, assenyala la professora de Psicologia Social de l’UJI. L’eina, desenvolupada amb la col·laboració del Grup d’Estudis Socials d’Intervenció i Innovació (GESinn) de la Universitat de València a través del IIDL, i els departaments municipals de Serveis Socials, Urbanisme i Noves Tecnologies– podria exportar-se a altres corporacions.

“Aquest treball permet posar en comú en un àrea com els Serveis Socials eines fins ara independents i posar la tecnologia al servei de les persones”, agrega Escorihuela. “Una innovació social, en la línia de la nostra marca de Ciutat de la Ciència i la Innovació, que suposa, sobretot, un salt qualitatiu en allò que és la nostra principal prioritat: la cohesió i el benestar social”, conclou el regidor.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *