Diumenge, 19 de Maig, 2024  |  
La salut mental i l’abús de les noves tecnologies, en el punt de mira de Vila-real La salut mental i l’abús de les noves tecnologies, en el punt de mira de Vila-real

- 8 Maig, 2024 -

La ciutat impulsa un nou Pla de Prevenció de Conductes Addictives La salut mental i l’abús de les noves tecnologies, en el punt de mira de Vila-real

La ciutat impulsa un nou Pla de Prevenció de Drogodependències i Conductes Addictives

Vila-real Informació

El regidor de Sanitat, Antonio Marín, i el tècnic de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de l’Ajuntament de Vila-real, José Gisbert, han presentat hui la memòria del servei durant l’últim any en què destaca la implantació d’un nou Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius.

Un pla, amb vigència fins a 2026, que s’adapta a les necessitats i demandes en prevenció comunitària sorgides a conseqüència de la pandèmia. En aquest sentit, el regidor de Sanitat ha subratllat que alguns dels aspectes en els quals se centra el pla tenen a veure amb la cura de la salut mental “per l’augment dels trastorns psicològics, especialment en joves i adolescents, amb un especial èmfasi en la prevenció de les conductes suïcides”.

Així mateix, s’aborden altres realitats producte de l’anàlisi post pandèmia com la sensibilització davant l’augment del consum de begudes energètiques, vapejadors i cigarrets electrònics, l’automedicació d’hipnosedants o ansiolítics, i sobretot “la prevenció del mal ús de les xarxes socials i del mòbil en xiquets i adolescents, així com dels problemes derivats de les apostes esportives, jocs d’atzar en línia i abús de videojocs”.

Treball de conscienciació

Marín ha destacat el treball de l’UPCCA, sobretot en la conscienciació i orientació tant entre els joves com en les famílies, a través de les escoles de pares i mares. De la mateixa manera ha incidit en l’excel·lent acolliment del programa d’oci alternatiu saludable A on?, que des de fa ja més de dos anys ofereix en l’Espai Jove un punt de trobada per als joves d’entre 14 i 25 anys lliure de substàncies i conductes addictives.

Per part seua, el tècnic de l’UPCCA, José Gisbert, ha repassat alguns dels punts clau del nou Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i ha explicat que la incorporació de la cura de la salut mental es deu a “la detecció d’un augment de casos de trastorns mentals entre la població, acompanyat de conductes suïcides, que en el cas dels joves estan moltes vegades lligades als constants missatges negatius que trasllada la pròpia societat i que contribueixen a generar desànim i malestar emocional”.

Arran d’aquesta situació es constata també un augment d’episodis psicòtics i d’altres estats emocionals que afecten la salut mental relacionats amb el consum de derivats del cànnabis -que cada vegada posseeixen major concentració de THC- i del cànnabis sintètic. El pla també assenyala la “preocupació per la tendència en la població a l’automedicació d’hipnosedants, ansiolítics i altres fàrmacs només accessibles amb recepta mèdica, fins i tot dispensats pels pares als seus fills”.

Però sobretot el nou pla situa la prevenció del mal ús de les xarxes socials i del mòbil en xiquets i adolescents, així com dels problemes derivats de les apostes esportives, jocs d’atzar en línia i abús de videojocs al mateix nivell d’exigència que fins ara l’UPCCA posava en l’abús d’alcohol i cànnabis; i ho centra sobretot en els àmbits escolar i familiar. “El període de confinament domiciliari obligatori durant la pandèmia va portar com una de les seues primeres conseqüències l’augment de problemes generats pel mal ús o abús de totes les pràctiques d’entreteniment en línia potencialment addictives, concretament entre els menors de 35 anys”, subratlla Gisbert.

Quant a l’enquesta biennal que consulta a tota la població d’estudiants d’ensenyament secundari i FP bàsica de Vila-real –més de 2.400 joves- sobre el consum de les substàncies additives més accessibles, “entre les seues conclusions podem destacar que segueix la tendència a la baixa en l’ús de totes les drogues d’abús per part dels menors, si bé la forma en què les prenen els qui consumeixen és més compulsiva i de major risc que en l’obtingut en l’enquesta de 2018, dos anys previs a la pandèmia”, remarca el tècnic. Del treball de prevenció que realitza l’UPCCA cal destacar també “una major demanda d’escoles de pares per part dels centres educatius, així com les sol·licituds d’assessorament sobre com actuar amb alumnes que presenten a l’aula símptomes de trastorns de l’estat d’ànim i dificultats greus per a les relacions socials”.

A més de l’àmbit escolar i familiar, l’UPCCA ha desenvolupat la labor comunitària en coordinació amb els centres d’atenció primària, els departaments d’orientació educativa, els tècnics d’altres regidories afins –joventut, serveis socials, educació i esport-, i altres recursos socials, educatius i de salut.

Finalment, el regidor de Sanitat ha recordat que també durant les festes patronals de Sant Pasqual, que arranquen aquest divendres, es duu a terme la tradicional campanya de prevenció del consum d’alcohol i drogues “amb la popular iaia del ‘Coneixement!’ que ens recorda que hi ha moltes maneres de passar-ho bé sense necessitat de consumir substàncies”. Gisbert ha explicat que seran els voluntaris del grup de corresponsals juvenils els encarregats de desenvolupar la campanya de conscienciació durant la Nit de la Xulla.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *