Dilluns, 6 de Maig, 2024  |  
Es detecta clòtxina zebrada, espècie invasora d’entre les més danyoses del món, a la Desembocadura del Millars Es detecta clòtxina zebrada, espècie invasora d’entre les més danyoses del món, a la Desembocadura del Millars

- 13 Febrer, 2019 -

La guarderia rural ha trobat diversos exemplars adults en l'assut comunitari d'Almassora i són perillosos perquè alteren els ecosistemes aquàtics Es detecta clòtxina zebrada, espècie invasora d’entre les més danyoses del món, a la Desembocadura del Millars

La guarderia rural ha trobat diversos exemplars adults en l’assut comunitari d’Almassora i són perillosos perquè alteren els ecosistemes aquàtics

Vila-real Informació 

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana corrobora l’aparició d’exemplars de clòtxina zebrada (Dreissena polymorpha) enfront de la presa de l’assut comunitari d’Almassora i al pantanet de Santa Quitèria. No és la primera vegada que apareix, fa uns set anys es van trobar exemplars a les parets de l’embassament de santa Quitèria després d’una baixada pronunciada del seu cabal.

Captura de pantalla 2019-02-13 a las 22.10.28

La clòtxina zebrada és un mol·lusc bivalve que viu tant en aigües dolces com salobres. Es tracta d’una espècie invasora i molt danyosa originària de països de l’Àsia Central que s’ha aclimatat a viure perfectament als rius i embassaments mediterranis. La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) hi ha inclòs la clòtxina zebrada entre les 100 espècies exòtiques més danyoses del món. L’any 2001 va aparéixer per primera vegada a Espanya. Concretament ho va fer al terme municipal de Riba-roja de l’Ebre (Tarragona). Un dels primers problemes que va ocasionar va ser obturar les reixes de la central hidroelèctrica de Riba-roja. L’any 2013 el Ministeri de Medi Ambient va incloure la clòtxina zebrada en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores a causa de l’extraordinària expansió i afecció en els ecosistemes fluvials espanyols. Els bivalves exòtics han saltat de l’Ebre al riu Millars per mitjà de la pesca esportiva o el trasllat d’embarcacions lleugeres esportives.

Captura de pantalla 2019-02-13 a las 22.09.54

 

Des del punt de vista ecològic les clòtxines zebrades ocasionen un gran impacte alterant els ecosistemes aquàtics. Tenen una gran capacitat de reproducció i resistència, cosa que dificulta enormement la seua erradicació dels ecosistemes fluvials. Són extraordinaris filtradors de l’aigua i per tant provoquen una disminució generalitzada del fitoplàncton que finalment provoca un empitjorament de les aigües. També ocasionen el desplaçament i la desaparició dels bivalves autòctons. Des del punt de vista de les infraestructures hidràuliques el seu perjudici és enorme, ja que s’incrusten en canonades, bombes, filtres, reixes i altres elements que formen part d’aquesta l’enginyeria.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer avisa

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) com a mesura de prevenció ha instal·lat 61 cartells informatius per tots els embassaments de la confederació amb presència o no de l’espècie invasora amb l’objectiu d’avisar els usuaris. Aquesta campanya divulgativa va dirigida especialment els pescadors continentals i els practicants d’esports aquàtics del greu perill que suposa l’expansió de l’espècie.

Originari de les mars Caspi, Aral i Negre

És originari dels mars Caspi, Aral i Negre, de països de l’Àsia Central com Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan o Azerbaidjan. A partir del segle XIX va començar a expandir-se per tota Europa mitjançant les larves incrustades en el casc de diferents embarcacions.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *