Dissabte, 20 d'Abril, 2024  |  
‘Bésame 2.0’ consciencia als adolescents un any més sobre el maltractament i fa el salt a altres províncies i al Reclam ‘Bésame 2.0’ consciencia als adolescents un any més sobre el maltractament i fa el salt a altres províncies i al Reclam

- 17 Octubre, 2018 -

La campanya de sensibilització i prevenció de violència s'avança a una edat més primerenca als IES i aborda les relacions tòxiques ‘Bésame 2.0’ consciencia als adolescents un any més sobre el maltractament i fa el salt a altres províncies i al Reclam

La campanya de sensibilització i prevenció de la violència arriba en una edat més primerenca als instituts i aborda les  relacions afectives tòxiques amb esperança

Vila-real Informació/S.N.

La campanya de conscienciació ‘Bésame 2.0’, orquestrada per la tècnica de la Casa de la Dona de Vila-real, Ana Esteve, i la directora artística Pepa Cases, amb el suport de l’Ajuntament arranca la sisena edició als centres educatius per a sensibilitzar i prevenir els casos de violència masclista entre els joves i avançant l’activitat teatralitzada i de dansa als escolars de 14 anys, i adaptant-se a l’inici més primerenc de les relacions sentimentals. “L’àrea d’Igualtat té tres objectius que són la visibilització de les dones i el seu empoderament, l’atenció primària en situacions de violència o maltractament i les campanyes de prevenció i sensibilització i Bésame 2.0 s’integra perfectament en els tres”, explica la regidoria de l’àrea, Rosario Royo. Per al que no sàpiga en què consisteix, es tracta d’una representació teatralitzada i amb dansa molt visual, per assegurar arribar a un públic acostumat als estímuls d’aquest tipus i que mostra una relació de parella en la qual una dona, interpretada per Cases, es maltractada psicològicament, mentrestant, Esteve intervé en diferents moments per a explicar les dues possibles eixides, una roïna i altra bona, de la situació. En eixos espais de complicitat, confiança i empatia amb la víctima que es generen i el debat posterioe els estudiants parlen de vivències, pròpies o alienes, i serveixen perquè s’adonen dels patrons d’una relació tòxica i fins i tot demanar ajuda.

“L’educació és fonamental per a aconseguir un vertader canvi en la societat”, indica Royo, qui assegura que la Fundació Isonomia de l’UJI s’encarrega dels tallers per a alumnes de primària, mentre que Bésame 2.0 està “pensada i creada específicament per als estudiants de Secundària i Batxillerat”. La treballadora de la Casa de la Dona explica que fa sis anys es va plantejar la realització d’un taller que incloguera dansa i teatre com a eina pedagògica per a acostar-se al públic més fàcilment i “donar a conèixer als joves en què consisteixen les relacions de maltractament, especialment psicològic, ja que el físic el coneixen més”.

17-10-2018 Campanya Bésame 2.0Esteve assegura que fa desset anys que s’estan fent aquestes campanyes i s’han anat introduint noves metodologies per a conscienciar i creiem que el teatre ajuda a remoure la consciència i els sentiments dels adolescents, ja que així ho demostren en cada taller”, indica Esteve, al mateix temps que assenyala que “abans els cursos eren només per a Batxillerat, però hem hagut de fer-los extensius a edats més primerenques, ja que s’ha constatat que els joves cada vegada s’inicien abans en les relacions sentimentals i els centres també ho demandaven, fins i tot perquè els mateixos docents aprengueren tècniques en aquest àmbit”.

Els tallers, que han començat avui al col·legi de la Nostra Senyora de la Consolació, seguiran durant el curs en altres centres educatius i comptaran amb les interpretacions de Pepa Cases, que al costat d’Ana Esteve s’acosta als alumnes per a mostrar com va calant el maltractament en les relacions i com es pot acabar amb ell.

“Els joves són partícips, ja que se’ls ofereixen dues versions d’una mateixa història i es posen en la pell de la protagonista, mentre la tècnica d’Igualtat va explicant pas a pas què succeeix i posteriorment es realitza un col·loqui molt interessant amb els estudiants, que fins i tot arriben a contar les seues experiències”, indica Cases. A més, enguany la campanya, pionera a Vila-real, està d’enhorabona, ja que “no només ha rodat per Europa i Sud-Amèrica, sinó que va a estar de gira per diferents punts de Castelló i també per Osca amb tres tallers per diverses poblacions dins d’un dels programes més importants de desenvolupament de zones rurals del país”, apunta.

Més conscienciació = més demanda

La tècnica d’Igualtat ha assegurat que després de sis anys han pogut constatar que la conscienciació és cada vegada major i cada vegada empatitzen més prompte amb aquestes situacions i les resulten més familiars perquè s’inicien en les relacions sentimentals abans. “En conseqüència cada vegada són més joves les xiques que venen a la Casa de la Dona a demanar ajuda i hi ha més interès en els centres escolars, i els docents allarguen el tractament del tema en diverses assignatures com religió o ètica i ens demanen materials. Al llarg de tots aquests anys hem vist a moltes adolescents descoronar-se en la sessió i altres, temps després, ens han contat que ja havien deixat una relació tòxica en la qual estaven i això és el que ens anima a seguir endavant”, indica. Per la seua banda, Cases fa referència a l’actuació i el missatge esperançador que llança. “Evidentment que no tots els xics són maltractadors, hi ha relacions bones i sanes, com la que acaba tenint la protagonista, però el que pretenem és desmuntar el mite de l’amor romàntic que se sustenta en la gelosia com a instrument de control i que ens marca la idea que si no estem amb una persona, la nostra suposada ‘mitja taronja’, no estem complets”, detalla. Qui vullga gaudir de l’espectacle, podrà fer-ho en la mostra Reclam en Castelló, els dies 17 i 23 de novembre.

Rosario Royo afirma que “per a nosaltres és un orgull saber que tant els docents com els alumnes valoren de manera tan positiva aquests cursos i, especialment, estem satisfets de saber que el projecte Bésame 2.0 s’exporta a la resta d’Espanya”. A més, explica que “la campanya ensenya el grau de subtilesa que arriba a aconseguir el maltractament psicològic perquè les xiques òbriguen els ulls i perquè vegen que, malgrat tot, també hi ha homes bons i que es pot eixir d’una situació com aqueixa”. “No volem més minuts de silenci, volem que la nostra joventut estiga educada en els valors de la pau i el respecte per a no haver de lamentar més víctimes”, finalitza.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *