Dimarts, 23 d'Abril, 2024  |  
La Crema es recorda per 25é any amb una crida “a recuperar la dignitat com a poble i un finançament just” La Crema es recorda per 25é any amb una crida “a recuperar la dignitat com a poble i un finançament just”

- 3 Gener, 2018 -

La marxa cívica conmemorar el 13 de gener de la mà de Socarrats i ACPV els 312 anys de l'incendi i saqueig La Crema es recorda per 25é any amb una crida “a recuperar la dignitat com a poble i un finançament just”

La marxa cívica de la Crema commemorarà de la mà de Socarrats i ACPV el 13 de gener els 312 anys de l’incendi i saqueig a Vila-real per part de l’exèrcit Borbònic. El portador del penó serà Carles Amiguet i la presentació serà a càrrec de la periodista Beatriz Salas. A més, enguany l’acte comptarà amb la participació dels Miquelets del Regne de València i el grup de castellers Conlloga Muixeranga de Castelló

Soumaia Nejjar/Vila-real Informació


Captura de pantalla 2018-01-04 a las 22.05.11Vila-real fa 25 anys que commemora de manera oficial la Crema de la Ciutat que va ocórrer el 12 de gener de 1706
en el transcurs de la Guerra de Successió i enguany torna a fer-ho amb una nova edició de la Marxa Cívica de la mà d’Acció Cultural del País Valencià i l’Associació Socarrats amb la col·laboració de la Regidoria de Tradicions i de Normalització Lingüística, que dóna el seu suport institucional des de l’arribada al govern de l’actual equip en 2011 i l’empeny de Pasqual Batalla. L’acte tindrà lloc el 13 de gener, a partir de les 19.00 hores, amb la participació dels Micalets del Regne de València i la Conlloga Muixeranga de Castelló, que amb els seus espectacles, eminentment visuals recorreran diferents carrers de la ciutat. També està prevista la participació d’una representació de l’Ajuntament de Xàtiva, concretament la segona tinent d’alcalde, Cristina Suñer. Enguany el portador del penó serà Carles Amiguet, persona molt vinculada al món de les tradicions a Vila-real i la presentació serà a càrrec de la periodista Beatriz Salas.

presentació crema de vila-realEl regidor Santi Cortells, acompanyat pels representants d’ACPV, Toni Royo, i Socarrats, Fermín Font, ha presentat aquest matí la programació prevista per a l’acte i ha destacat la importància de posar en valor aquests fets històrics per tal de no oblidar el passat i seguir treballant en la normalització de la llengua, la difusió de la cultura i la recuperació de la dignitat com a poble. Royo ha recordat l’episodi històric, que “encara que cada vegada és menys desconegut, encara hi ha persones que l’ignoren, per això any rere any commemoren, que no celebrem, ja que el que va passar va ser una tragèdia, aquest succés, emmarcat en la Guerra de Successió, com conflicte civil, peninsular i europeu al mateix torn, (1702-1713), i va tindre com a conseqüència la mort de 253 vila-realencs, amb una població de tres mil habitants, el 12 de gener de 1706 a mans de les tropes Borbòniques, a més del saqueig de la ciutat i la detenció de nombrosos veïns”.

fullet_MarxaCivica_Página_2Toni Royo ha assegurat que “ja comença a no ser necessari recordar tant els fets desencadenats per l’atac de l’exèrcit borbònic, en intentar a la força que Vila-real reconeguera com a rei a un Borbó i no a un Àustria. Commemorem per a no oblidar que en eixe moment van perdre llibertat d’ús de la nostra llengua, cultura, tradició i finançament, és a dir, el dret a decidir el nostre destí com a poble, ja que el Regne de València s’autofinançava i administrava serveis com carreteres, o vigilància, per tant considerem que és un bon moment per a recordar el desig de recuperació de l’equivalent contemporani”.

Fermín Font, de l’Associació Socarrats, ha recordat que es tracta d’un esdeveniment que encara que ja fa “25 anys que es realitza, cada vegada té més repercussió, sobretot des que rebem el suport de l’Ajuntament i que hem volgut contribuir a difondre amb l’edició de fullets informatius que es repartiran entre la població, a més de cartells anunciadors”.

 

marxa civica vila-real crema ciutatLa Marxa Cívica començarà a les 19.00 del dissabte 13 de gener. La comitiva eixirà des de la seu de l’entitat en el carrer Sarthou i recorrerà l’avinguda el Cedre, el carrer de Pere III, major Sant Jaume, la plaça de la Vila, Major Sant Domènech i Lluís Vives, fins a arribar a la Torre Motxa, on tindran lloc els parlaments institucionals; el portador del penó serà Carles Amiguet, persona molt vinculada al món de les tradicions a Vila-real i la presentació serà a càrrec de la periodista Beatriz Salas. A més, enguany l’acte comptarà amb la participació dels Miquelets del Regne de València, un grup de recreació bèl·lic de l’època que farà un espectacle de tirs i el grup de la Conlloga Muixeranga de Castelló. Ambdues actuacions, que es realitzaran en diferents parades durant el recorregut de la Marxa, es caracteritzaran per la seua vistositat. Per últim, Font ha animat a la gent a participar en l’acte “que servirà per a retre homenatge als vila-realencs que van morir aquell 12 de gener i rememorar els drets que vam perdre, a més de gaudir els espectacles”.

Per la seua banda, el regidor de Normalització Lingüística, Santi Cortells, ha volgut realçar “la contemporització d’aquests fets que no s’han d’oblidar per tal de recuperar la nostra dignitat com a poble i que ens recorda que encara cal fer molt per la nostra llengua i la nostra cultura”, ha indicat. “A més”, ha manifestat, “no volem de cap manera que ningú negue aquests fets ni caure en el negacionisme històric com ha ocorregut amb altres fets com el genocidi jueu o l’armeni, i per tant, sempre donarem el nostre suport a aquesta causa”, ha conclòs.

Google+
Whatsapp Telegram

  • Hola. Hi ha una diferència entre “castellers” (de Catalunya) i “muixerangues” (del País Valencià). La conlloga no són castells, sinó muixerangues.

    Respon

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *