dimecres, 20 de març, 2019  |  
Els Premis Maig de Narrativa de El Guitarró recordaran a Pasqual Batalla en el seu nom Els Premis Maig de Narrativa de El Guitarró recordaran a Pasqual Batalla en el seu nom

- 15 abril, 2018 -

José Benlloch, Santi Cortells, i Vicent Usó, signen l’acord que formalitza el canvi de denominació Els Premis Maig de Narrativa de El Guitarró recordaran a Pasqual Batalla en el seu nom

L’alcalde de la ciutat, José Benlloch, l’actual regidor de Normalització, Santi Cortells, i l’escriptor Vicent Usó, en representació de l’entitat, signen l’acord que formalitza el canvi de nom i l’organització conjunta, a partir de 2018, del certamen de narrativa breu en valencià. La Regidoria ha estat col·laboradora i patrocinadora, des de la segona edició però el recent acord referma més la implicació

Vila-real Informació

Els Premis Maig de narrativa breu que, des de l’any 1997, ha convocat l’Associació Cultural El Guitarró, incorporaran, a partir de la pròxima convocatòria, la denominació Memorial Pasqual Batalla, en reconeixement i record al primer tinent d’alcalde i regidor de Normalització Lingüística, mort en juny de l’any passat. L’alcalde de la ciutat, José Benlloch, i l’escriptor Vicent Usó, en representació de l’AC El Guitarró, acompanyats de l’actual regidor de Normalització, Santi Cortells, han signat l’acord de col·laboració entre ambdues entitats, que fixa la nova denominació i les condicions d’organització del certamen. 

Entre altres qüestions, l’acord estableix la cessió de la convocatòria dels Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla a l’Ajuntament de Vila-real, que, a partir de 2018, convocarà i organitzarà els guardons de manera conjunta amb El Guitarró. “La Regidoria de Normalització Lingüística ha estat implicada en la convocatòria dels premis, com a col·laboradora i patrocinadora, des de la segona edició, ara fa 20 anys. L’acord signat ara referma més encara el nostre compromís amb un certamen que s’ha convertit merescudament en una de les convocatòries literàries de major prestigi del domini lingüístic, tant per la dotació dels premis com per la qualitat dels treballs que s’hi presenten”, valora Cortells. El regidor destaca també la importància de la convocatòria per a la tasca de promoció i difusió del valencià que desenvolupa el departament municipal.

Tant Cortells com l’alcalde han agraït al Guitarró la iniciativa per fer dels Premis Maig un homenatge a la memòria de Pasqual Batalla, sense qui, valora Usó, el certamen “no es podria entendre”. “Sense la complicitat personal de Pasqual Batalla, sostinguda al llarg de molts anys, i encara més ferma quan el context s’ha complicat, no pot explicar-se ni la llarga trajectòria dels premis Maig ni el prestigi de què gaudeixen. Una implicació que ha anat sempre més enllà de la dotació econòmica: els actes de lliurament, l’atenció als guanyadors, la publicació dels relats, etc.”, recorda el representant del Guitarró, qui destaca també l’esforç de Batalla per a donar visibilitat al valencià com a llengua de prestigi “i un vehicle per a escriure la millor literatura”. “Per tot això, des del Guitarró creiem que és de justícia que el seu nom vaja lligat a uns premis que tant es va estimar, que tant va promoure i que no es poden entendre sense la seua figura”, afegeix. 

  “Pasqual Batalla va treballar sempre per la nostra llengua, per la identitat i la cultura de la nostra terra. Per això, per a nosaltres, és especialment emotiu i significat que El Guitarró li reta homenatge amb uns premis que són, a més, un referent de la narrativa curta en valencià. Un homenatge al qual ens sumem de la millor manera possible: amb el compromís de seguir fent dels Premis Maig uns guardons capdavanters, que posen el valencià al lloc que mereix en el món literari”, agrega l’alcalde. 

Els Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla mantindran l’essència i característiques principals del certamen de narrativa breu del Guitarró, amb una convocatòria anual a la qual podran concórrer relats inèdits i escrits en català que no hagen estat premiats en altres certàmens. L’acord estableix també el manteniment de dos premis, un primer amb una dotació de 600 euros i un segon de 300 euros, a més de la publicació en el web que El Guitarró dedica als Premis Maig. L’entitat designarà almenys a un terç del Jurat.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *