Dijous, 2 de Maig, 2024  |  
Els estudiants vila-realencs s’enfronten a la PAU més atípica, tardana i calorosa Els estudiants vila-realencs s’enfronten a la PAU més atípica, tardana i calorosa

- 7 Juliol, 2020 -

La prova d'accés més atípica i tardana de la història ha començat per als estudiants vila-realencs en els distints instituts de la ciutat. Els... Els estudiants vila-realencs s’enfronten a la PAU més atípica, tardana i calorosa

La prova de la pandèmia viscuda entre màscares, gel hidroalcohòlic i excessiva calor en les aules

La prova d’accés més atípica i tardana de la història ha començat per als estudiants vila-realencs en els distints instituts de la ciutat. Els centres locals que han suportat aquesta proba han sigut el IES Francesc Tàrrega, el IES Broch i Llop, el IES Miralcamp i el Santa Maria. Entre nervis, apunts i màscares han viscut la que és la seua primera jornada de la Prova d’Accés a la Universitat (PAU) . Una PAU que, a més de passar per una pandèmia, destaca pel gran nombre d’alumnes matriculats, un total de 2.819 estudiants distribuïts en 254 aules de 53 instituts de la província de Castelló, és a dir, un 18,4% més que l’any passat i convertixen la convocatòria en la més nombrosa de la dècada.

Inés Romero/ Aicha K.Herrando/ Vila-real Informació

Models d’exàmens 

Les proves, que per segon any consecutiu comencen amb Història d’Espanya, es realitza en tres jornades, concretament el 7,8 i 9 de juliol, en les que sempre comencen a les 9.30 hores i, en alguns casos, acaben a les 19:15 hores. Després dels mateixos, els estudiants han d’esperar fins al 17 de juliol per a conéixer la nota que els proporcionarà l’entrada a les carreres dels seus somnis. En la Universitat Jaume I de Castelló, els graus més demandats fins al moment són Medicina, Videojocs, Magisteri de Primària, Criminologia i el doble grau en Dret i ADE.

Una de les peculiaritats dels exàmens d’enguany és que, encara que els continguts s’han mantingut, l’opcionalitat ha augmentat. La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital va decidir que, a través d’aquest model, l’alumne tenia un marge més ampli per a fer les proves adequadament, ja que la forma de preparar-les no ha pogut ser la mateixa a la d’un altre anys. No obstant això, Nerea Prats, alumna de l’Institut Francesc Tàrrega de Vila- real, expressa que aquest sistema pot fer que puge la nota de tall per a accedir als graus al tindre la possibilitat de triar els exercicis, “triem els que creiem més fàcils o els que millor se’ns donen, llavors és possible que obtinguem millors calificaciones”.

Primeres sensacions 

Després de la primera jornada de la PAU, els estudiants, que arribaven als centres amb els nervis a flor de pell, descansen del dia que portaven esperant mesos. I és que, la prova d’accés a la universitat més tardana ha provocat més d’un mal de cap entre els estudiants que veien com l’anhelada data mai arribava. Ara, amb el curs acabat i l’esperança d’un estiu cada vegada més prop, els alumnes reflexionen sobre la qual ha sigut la seua primera prova: “Són uns exàmens que ens permeten accedir a la carrera que volem estudiar, per la qual cosa hem passat uns dies amb una certa pressió” comenta Nerea Prats, estudiant de l’IES Francesc Tàrrega de Vila-real.

Història d’Espanya encapçalava el dia amb males sensacions per part dels estudiants: “L’examen d’Història del segle XIX ha sigut un poc difícil perquè ens han posat un text que no ens esperàvem, ja que normalment són textos de font primària i el de hui era de font secundària i ens ha emprenyat un poc a l’hora de fer el comentari” explica Pau Sanchis, alumne de l’IES Francesc Tàrrega. En canvi, l’examen de valencià ha sigut prou “assequible”. No obstant això, pareix a gust de l’estudiant perquè Hugo Llop, del mateix centre, creu que Història li ha eixit molt millor que Valencià perquè “no m’ho esperava així“.

A més, altres estudiants s’alegren d’haver tingut “els exàmens més difícils al principi”. Després d’Història d’Espanya i Valencià, aquesta vesprada seguiran amb Economia, Biologia o Arts Escèniques, segons la naturalesa del seu batxillerat. Per a acabar el dia, Física i Història de l’Art completaran la jornada.

Mesures de seguretat

Entre les mesures de seguretat destaquen, com ja és habitual, l’ús de màscares i gel hidroalcohòlic en el recinte. En l’Institut d’Educació Secundària Francesc Ribalta de Castelló i en l’Institut d’Educació Secundària Francés Tàrrega de Vila-real disposaven de gels hidroalcohòlics a l’entrada de l’edifici i tots els alumnes havien de desinfectar-se les mans abans d’acudir a les seues respectives classes. Aquesta mesura ha provocat la sorpresa i indignació d’alguns estudiants del Francesc Tàrrega que esperaven disposar de gels també en les classes.

Una vegada començat l’examen i, a diferència d’altres regions com la Comunitat de Madrid, els estudiants podien llevar-se la màscara. A més, la Generalitat va difondre el passat 30 de juny un vídeo explicatiu on detallava als alumnes com havien de procedir durant aquests tres dies que dura la prova d’accés a la universitat. Les recomanacions incloïen guardar la distància de seguretat, evitar les aglomeracions, no compartir material, llavar-se les mans abans i després d’anar als banys i deixar les portes obertes. No obstant això, tampoc ha sigut d’aquesta manera perquè, com assegura Sanchis “a l’eixida i a l’entrada la gent s’amuntonava sense guardar cap distància de seguretat“.

En alguns instituts com l’IES Francesc Tàrrega de Vila-real van proporcionar dies abans unes instruccions bàsiques a seguir, com arribar a les 8:45 a l’entrada i pujar per les escales més pròximes al saló d’actes a més de, per descomptat, no portar cap tipus de rellotge. Per a facilitar el repartiment de la coordinació, els alumnes havien de portar una cartolina blava, que prèviament se’ls dóna en l’institut, mentres el tribunal porta un verd, els coordinadors una roja, els vigilants una groga i finalment, el personal del centre una taronja. Esta nova norma dista molt d’anys anteriors, on els estudiants no comptaven amb cap tipus de senyalització i l’organització de les universitats era molt més simple.

D’altra banda, des d’Educació recordaven que tot alumne amb símptomes podria realitzar les proves al setembre sense que açò penalitzara en la seua nota per a accedir a la universitat. La directora de l’IES Francesc Ribalta, Paloma Segura, relata com ha començat la PAU en el centre: “Hem comptat amb 14 professors voluntaris que han possibilitat una organització correcta. El temps ha sigut perfecte, els exàmens han sigut impresos i han començat a l’hora exacta”.

PAU en els instituts o en les universitats? 

Per a evitar possibles aglomeracions i respectar al 100% totes les mesures de seguretat establides, es va decidir que els alumnes s’examinaren en els seus respectius centres educatius. No obstant això, s’ha obert un debat entre si açò aporta més avantatges o desavantatges als alumnes.

Paloma Segura assenyala que, d’una banda, açò té beneficis sobre els estudiants perquè “estan familiaritzats amb el centre“, quelcom que els ofereix seguretat, confiança i una major tranquil·litat. En canvi, la directora ha declarat que no tot és positiu: “L’institut no està refrigerat i tampoc hi ha professors especialistes que puguen atendre als alumnes”.

Per part dels estudiants, asseguren que fer les proves en l’institut és positiu perquè “jugues a casa i et sents com durant tot l’any”. A més, Hugo Llop, estudiant de l’IES Francesc Tàrrega afig: “No ens hem de desplaçar i ens trobem en un ambient que coneixem perquè portem ací des de l’ESO o els dos cursos de batxillerat”. En canvi, el principal desavantatge que troben és no disposar ni d’aire condicionat ni ventiladors en les aules on “ens moríem de calor“.

Les entitats se sumen als estudiants 

Són diverses les corporacions que volen tirar el seu gra d’arena animant els alumnes amb missatges de suport en les distintes xarxes socials. La Ministra d’Educació, Isabel Celaá, recorda la dificultat d’un curs “amb circumstàncies excepcionals” i anima: “El vostre esforç i dedicació tindran recompensa”. Eva Alcón, rectora de la Universitat Jaume I, escrivia aquest matí en el seu compte de Twitter: “Més de 2.800 estudiants de la província de Castelló comencen avui la selectivitat. Enguany les proves no són en el campus de l’UJI, es fan en 53 instituts. A tots i a tots, molta sort!”.

Per la seua banda, el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, desitjava molta sort en un curs “que no ha sigut fàcil i en el que han fet un gran esforç durant el confinament” a més de, per descomptat, recalcar que les vacacions arribaven prompte així que: “Calma i cap endavant”. Als desitjos de sort també s’han sumat entitats com el Ministeri d’Educació i inclús, la Policia Local de Vila-real.

Demà 8 de juliol, els estudiants de la província de Castelló hauran de tornar als seus respectius centres educatius per a examinar-se de Castellà i Anglès, al matí, i Geografia, Química, Disseny, Dibuix Tècnic, Grec i Geologia, segons el batxillerat que hagen cursat, a la vesprada.

El 9 de juliol, últim dia de les proves, tindran els exàmens de Matemàtiques, Llatí i Fonaments de l’Art en la primera meitat del matí, i a les 15.30 s’examinaran de Filosofia, Cultura Audiovisual, Alemany, Francés i Italià, posant fi a la selectivitat més tardana.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *