Diumenge, 12 de Maig, 2024  |  

- 13 Maig, 2016 -

Marisa Mezquita. Regidora del Partit Popular en l’Ajuntament de Vila-real. Que ve el tigre i no precisament el mamífer felí sinó més bé el Aedes... Que ve el tigre…

Marisa Mezquita. Regidora del Partit Popular en l’Ajuntament de Vila-real.

Que ve el tigre i no precisament el mamífer felí sinó més bé el Aedes Albopictus, conegut popularment com a mosquit tigre. Animal aquest que porta els últims anys generant un greu malestar a la població, principalment en època estival i en aquells mesos que presenten elevades temperatures.

No és un tema intrascendent. Si bé és cert que estem acostumats al fet que a l’estiu es produïsca un increment d’insectes i, sobretot, de mosquits comuns no és fins a l’estiu de 2012 quan es van detectar les primeres poblacions del mosquit Aedes Albopictus (mosquit tigre) en la nostra localitat.

Aquest mosquit es caracteritza perquè té una alta capacitat reproductora i invasora però sobretot perquè les seues picades són molt agressives comportant un efecte nociu sobre la salut de les persones. Tal és així que gran nombre de les persones afectades per les seues picades precisen d’assistència sanitària i, en alguns casos, ha derivat en un seriós problema de salut pública en produir en les persones reacciones al·lèrgiques, convertint-se especialment perillós per a xiquets i persones d’edat avançada.

Els ous del mosquit tigre tenen la peculiaritat que no són visibles a simple vista i que precisen de xicotetes masses d’aigua –naturals o artificials- com a bidons, plats de tests, embornals o xicotets recipients on poder hibernar en èpoques més fredes per a la seua eclosió quan la calor comença a aparèixer.

Per açò és fonamental centrar tots els esforços en l’eliminació dels ous en la seua època d’hibernació doncs, una vegada superada aquesta fase, les larves eclosionen i la seua reproducció és exponencial i difícil de frenar per no dir impossible.

Per aquest motiu l’acció preventiva és imprescindible perquè puguem gaudir d’un estiu tranquil i aquesta qüestió hauria d’haver sigut des del minut un la prioritat del senyor Benlloch però no ha sigut així.

La Llei reguladora de les Bases del Règim Local en la seua redacció donada per la Llei de Racionalitat i Sostenibilitat de l’Administració Local estableix que “la protecció de la salubritat pública és una matèria competència pròpia del municipi”. Açò és, que és responsabilitat de l’Ajuntament de Vila-real actuar per a eradicar la plaga del mosquit tigre que ens ha envaït aquests últims anys.

Lluny d’assumir la seua responsabilitat, l’actual equip de govern a Vila-real (PSOE i Compromís) ha optat per tirar pilotes fóra destinant més esforços a polititzar i judicialitzar el tema que a actuar preventivament, tirant la culpa a Diputació i Generalitat i portant als tribunals a ambdues administracions, açò si, amb els diners de tots els contribuents.

Una plaga com la del mosquit tigre no solament repercuteix en la salut pública dels ciutadans sinó que també resulta un factor negatiu en el sector turístic de la província i de la Comunitat Valenciana, tal com es ve advertint des d’aquest sector en els últims anys.

Per açò, i per la dificultat que comporta l’eradicació d’aquesta plaga, la col·laboració d’altres administracions es fa imprescindible. La Diputació de Castelló ha volgut oferir suport i assessorament tècnic i científic als municipis de la província i a més ha aprovat una línia d’ajudes econòmiques per valor de 400.000 euros per a finançar els tractaments recomanats pels tècnics per a evitar la proliferació d’aquest insecte. Però, lamentablement, la Generalitat de Ximo Puig no ha dotat ni un sol euro a aquest efecte.

El passat mes d’abril es va aprovar a Vila-real l’ordenança per a l’eradicació del mosquit tigre –tal com s’ha fet en altres municipis- però que ningú s’equivoque. Si bé és cert que l’ordenança suposa un instrument més per a l’Ajuntament aquest ha de ser l’últim recurs.

La millor batalla contra el Aedes Albopictus és la prevenció, amb campanyes informatives intensives i amb l’aplicació dels tractaments anti larvaris recomanats pels experts en l’època en què els ous es troben en estat d’hivernació perquè tot tractament posterior resulta inútil i ineficaç.

Què ens espera per a aquest estiu? Doncs a la vista de l’informe tècnic elaborat pel Laboratori d’Entomologia i Control de Plagues de la Universitat de València tot apunta al fet que aquest estiu, malauradament, encara patirem la presència del mosquit tigre posat que s’han detectat zones amb presència de larves en un estat avançat de desenvolupament a les quals ja no els faria efecte el tractament. El que s’ha dit, enguany també hem actuat tard així que vagen preparant repel·lents, insecticides… perquè ve el mosquit però no el comú, que ve el tigre.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *