Diumenge, 28 d'Abril, 2024  |  
Benlloch: “És intolerable que es publique el resultat de l’Intermodal sense que disposem de l’informe” Benlloch: “És intolerable que es publique el resultat de l’Intermodal sense que disposem de l’informe”

- 27 Juny, 2017 -

Després del 'no' dels Edusi de fa unes setmanes, la ciutat rep un altra negativa que frustra un dels el seus projectes de futur... Benlloch: “És intolerable que es publique el resultat de l’Intermodal sense que disposem de l’informe”

Després del ‘no’ dels Edusi de fa unes setmanes, la ciutat rep un altra negativa que frustra un dels el seus projectes de futur més importants. Maria José Salvador s’ha reunit amb Benlloch i Marco i els ha traslladat els resultats després de la comparació de les dues ubicacions. Conclou que la capital de la Plana és la més favorable pel que fa sobretot a disponibilitat del sòl i accessos viaris i ferroviaris, encara que també han pesat la viabilitat econòmica i l’impacte ambiental. Benlloch ha asegurat s’analitzarà “l’estudi de la intermodal quan el tinguem per a fer valer la nostra postura i defensar els interessos de Vila-real amb tots els instruments al nostre abast”. L’alcalde també ha qualificat de “intolerable” que la Conselleria faça públic el contingut de l’informe abans que l’Ajuntament dispose del document i recorda que la decisió dependrà d’una comissió mixta amb participació del Govern central i ha afegit que “la nostra ciutat pateix un abandó històric en infraestructures per part de l’Estat, la Diputació i la Generalitat que no anem a consentir”. 

Vila-real Informació

intermodalLa consellera d’Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha mantingut una reunió amb l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, on ha traslladat els resultats de l’estudi tècnic que s’ha elaborat amb l’objectiu de comparar la viabilitat de les dues ubicacions per a la implantació d’una Plataforma Logística Intermodal. Salvador ha volgut compartir l’informe realitzat pels tècnics amb els alcaldes i els ha informat que ja ha convocat la Comissió Tècnica amb el Ministeri per a abordar aquest assumpte i donar així compliment al protocol d’actuació que existeix entre ambdues administracions i que el govern anterior del PP va incomplir en reiterades ocasions al no convocar mai aquesta taula tècnica. 

Per la seua banda, l’alcalde de Vila-real, ha declarar a través d’un comunicat que “davant la informació remesa als mitjans per la Conselleria respecte a l’estudi de viabilitat de l’estació intermodal de mercaderies de Castelló lamente que el departament autonòmic haja fet públic el contingut de l’informe abans que els consistoris disposen del document”. Benlloch recorda que l’Ajuntament de Vila-real ha defensat sempre que la ubicació de la infraestructura “es decidisca amb criteris tècnics i objectius, com no podria ser d’una altra manera”. 

“Aquesta vesprada hem sigut convocats a una reunió amb la consellera, María José Salvador, i l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, a la Casa dels Caragols, en la qual se’ns han explicat alguns aspectes de l’informe, encara que no tenim l’estudi en les nostres mans per a poder valorar-lo i analitzar-lo amb els nostres tècnics. Estem disposats a escoltar, analitzar i estudiar les conclusions d’aquest estudi, però encara no disposem d’ell”, incideix Benlloch. En aquesta línia, l’alcalde qualifica de “intolerable” l’actitud de la Conselleria en fer públic l’estudi “abans que el puguen estudiar els tècnics municipals i, per tant, poder valorar què arguments s’han donat a favor d’una opció o una altra”. “Per la nostra banda, esperarem a tenir en el nostre poder aquest document, que esperem que siga com més prompte millor, per a, per sobre de tot, analitzar la seua objectivitat i procedir, amb tots els instruments legals que tinguem al nostre abast dins d’un Estat de dret, a fer valdre la nostra postura”, agrega el primer edil.

alcalde-intermodal-3“Anem a defensar, com sempre hem fet, i vinga de qui vinga la decisió, que als ciutadans de Vila-real se’ls tracte com mereixen. La nostra ciutat pateix un abandó històric en infraestructures per part de l’Estat, la Diputació i la Generalitat que no anem a consentir”, argumenta Benlloch, qui recorda que la decisió final per a la ubicació de la intermodal depén tant de la Generalitat com del Ministeri, per parts iguals, en la comissió mixta constituïda a aquest efecte. “Quan es reunisca la comissió, seran els responsables autonòmics i també del Govern central de Mariano Rajoy els que analitzen l’estudi per a determinar finalment la ubicació definitiva de la intermodal. Des de l’Ajuntament de Vila-real anem a seguir lluitant, com no pot ser d’una altra forma, amb els nostres arguments i amb els mitjans al nostre abast perquè la intermodal siga un generador d’oportunitats per al nostre teixit empresarial i per a tots els vila-realencs”, conclou l’alcalde.

Les conclusions que es desprenen de l’estudi comparatiu situen Castelló com la més favorable en obtenir avantages com major aptitud del sòl i millors accessos viàris entre altres

Així, durant la trobada d’aquest dimarts s’ha explicat que l’estudi tècnic ha analitzat les dues alternatives tant la de Castelló, situada al costat del Polígon Industrial del Serrallo d’1.665.000 m2, dels quals la terminal ferroviària ocuparia 300.000m2 i els 1.365.000 restants es destinarien a activitats logístiques; com la de Vila-real situada al sud de la localitat al costat de la N-340 d’1.050.000 m2, dels quals la terminal ferroviària ocuparia 630.000 m2 i els 420.000 restants, es destinarien a activitats logístiques. 

Les conclusions que es desprenen de l’estudi tècnic comparatiu situen l’alternativa de Castelló com la més favorable en obtenir avantatges com una major aptitud del sòl per a instal·lar una terminal de trens de 750 metres, una major superfície reservada per a desenvolupar activitats logístiques, menors costos de repercussió de la inversió, uns millors accessos viaris i una millors condicions per a la intermodalitat de la carretera i el ferrocarril amb el tràfic marítim. 

El mètode utilitzat per a l’anàlisi ha sigut el mètode analític jeràrquic AHP, que consisteix a analitzar el problema mitjançant una anàlisi *multicriterio i assignant pesos depenent de la importància dels indicadors. Segons apunta l’estudi, els requisits bàsics perquè una plataforma logística tinga èxit són: una superfície mínima necessària, una *intermodalidad elevada, major capacitat de moviments i compliment del marc legal. 

Per açò, els objectius analitzats han sigut els de disponibilitat del sòl, els accessos viaris i ferroviaris, la viabilitat econòmica així com l’impacte ambiental i a cadascun d’ells se’ls ha assignat un 25% d’importància. Dins de cadascun d’aquests objectius globals els indicadors que més pes tenen són l’àrea disponible (66,6%), la capacitat ferroviària i viària (amb un 44,5% i 36,2% respectivament), els costos d’urbanització (72%) i els espais protegits (57%). 

comparativa vila-real castello intermodalAixí, la puntuació obtinguda per cadascuna de les alternatives ha sigut: en l’objectiu de disponibilitat del sòl, Castelló obté 3,62 punts i 3,13 Vila-real; pel que fa als accessos viaris i ferroviaris Castelló obté una puntuació de 3,12 i 3,06 de Vila-real; quant a la viabilitat econòmica Castelló té 2,56 punts i Vila-real 2,37 i, finalment, en l’impacte ambiental Castelló obté 4,14 punts i Vila-real 4,29. Per tant, la puntuació final es decanta per Castelló com a ubicació més favorable amb 13,44 punts. 

L’estudi realitzat pels tècnics destaca com una de les fortaleses de Castelló que té una superfície adequada per a la terminal de trens de 750 metres ja que disposa d’una superfície de 300.000 m² mentre Vila-real disposa un sòl que hauria d’ampliar-se en 196.000 m² addicionals que estan fora del PAI aprovat. A més, també disposa de més disponibilitat de sòl per a la plataforma logística amb 1.665.000 m² al costat del Polígon del Serrallo amb uns menors costos de repercussió de la inversió quan Vila-real té menor disponibilitat de sòl (1.050.000 m²). 

D’altra banda, els tècnics han assenyalat com un avantatge que les infraestructures viàries de Castelló disposen de capacitat suficient per a suportar l’incremente induït per la plataforma (*CS-22 i CV-183) enfront d’una N-340 saturada. Finalment, l’informe tècnic conclou que una de les oportunitats fonamentals de Castelló és l’operativitat de acarreos directes amb el port amb tres maneres d’intercanvi, viari, ferroviari i marítim. 

La consellera ha apuntat que una vegada els tècnics han analitzat les dues opcions, la conselleria ja ha convocat la Comissió Tècnica amb el Ministeri per a traslladar al Govern Central aquests resultats.

Per últim, Marco ha destacat l’impuls econòmic que suposarà la creació de l’estació intermodal, que enllaçarà el Corredor Mediterrani amb el port. “Castelló necessita completar una potent xarxa de comunicacions que connecte l’economia local i provincial amb els mercats europeus i la intermodal és una gran oportunitat per a fomentar la competitivitat i generar ocupació”, afirma, al mateix temps que reclama “un impuls decisiu al Corredor Mediterrani des de totes les administracions públiques”.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *