Diumenge, 28 d'Abril, 2024  |  
Quatre premis de l’Exporecerca Jove de Barcelona per al col·legi Santa María Quatre premis de l’Exporecerca Jove de Barcelona per al col·legi Santa María

- 11 Març, 2024 -

Destaca el treball de les alumnes de primer d'ESO, Lucía Claramonte i Paula Pérez, amb tres guardons, enfocat en un rellotge biològic amb plantes... Quatre premis de l’Exporecerca Jove de Barcelona per al col·legi Santa María

Destaca el treball de les alumnes de primer d’ESO, Lucía Claramonte i Paula Pérez, amb tres guardons, enfocat en un rellotge biològic amb plantes que obrin i tanquen les flors a hores diferents

Vila-real Informació

Ja estan a casa les 11 alumnes del col·legi Santa María de Vila-real que han participat a l’Exporecerca Jove 2024, un certamen internacional per a joves investigadors que s’ha celebrat a Barcelona entre els dies 6 i 9 de març i que ha reconegut amb quatre premis les estudiants de Vila-real.

Dels prop de 300 projectes presentats de 25 països de tot el món, només n’han pogut concórrer 86. I els únics representants de la Comunitat Valenciana han estat quatre projectes del centre vila-realenc, tots ells dirigits pel professor Sisco Marco, en el 25é aniversari del certamen català.

De les investigacions presentades, un projecte ha sorprés especialment. Porta per títol ‘Horologium florae’, i reprén l’estudi realitzat per Karl Linneu al segle XVIII sobre la construcció d’un rellotge biològic amb plantes que obrin i tanquen les flors a hores diferents. A partir de l’estudi de diverses espècies de plantes de la península ibèrica i del funcionament dels moviments d’obertura i de tancament de les flors, les alumnes van més enllà amb la intenció d’investigar més profundament el funcionament del rellotge circadià i la possibilitat de fer canvis per evitar infeccions i plagues de plantes i arbres.

Per aquesta idea, el treball de les dues alumnes de primer d’ESO Lucía Claramonte i Paula Pérez ha estat mereixedor del segon lloc a la categoria general de Biologia, guardó que els ofereix l’oportunitat de viatjar a Bilbao per exposar la seua investigació a la Fira Zientzia Azoka, que tindrà lloc entre el 22 i el 25 de maig. A més, s’ha fet amb dos reconeixements més, el Premi Especial de la Societat Catalana de Biologia i el de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

En segon lloc, el projecte ‘Radioteleskop’ de les alumnes Irene Cornelles, Alba Gimeno i Úrsula Martínez, ha aconseguit el Premi Especial de Comunicacions Radioelèctriques Terrestres o Espacials de Radioastronomia. Al llarg del curs, les estudiants de primer de Batxillerat han treballat amb la Societat Astronòmica de Castelló per crear un radiotelescopi de baix cost amb què es pot estudiar el sol, concretament el seu trànsit i l’activitat solar.

A més, dues investigacions més han pogut ser exposades al certamen. Tot i que no han aconseguit cap premi, el fet de participar a l’Exporecerca Jove ja és un reconeixement a la seua feina. Són Laia Balaguer, Imma Martí i Paula Yagüe, de quart d’ESO, que van presentar la investigació que estan duent a terme amb la col·laboració de la Fundació Oceanogràfic. El seu títol és ‘Medusas’ i, a més d’estudiar el cicle vital d’aquests invertebrats, busquen conscienciar la població de la seua importància a l’ecosistema marí.

Finalment, també de quart d’ESO, Pablo Gil, Emily Mondragón i Vanesa Popa van mostrar l’evolució del seu projecte sobre la germinació in vitro de plantes forestals, que busca optimitzar el procés d’obtenció de plançons i la repoblació. Col·laborant amb la professora Rosa Mª Pérez Clemente, investigadora de la Universitat Jaume I, la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real i l’empresa Personas&Tecnología, han construït l’innovador recipient que dona nom al projecte, ‘Organic Hydropot’, que assegura la supervivència del plantó durant les primeres setmanes després de la plantació a la muntanya.

Exporecerca Jove 2024

Com en les edicions anteriors, l’esdeveniment ha estat organitzat per MAGMA, associació que té com a objectiu promoure la investigació jove. Dentre els prop de 300 projectes candidats, només 86 grups han estat seleccionats per exposar. Les investigacions, totes pertanyents a joves investigadors d’entre 12 i 20 anys de tot el món, abasten les àrees més diverses de coneixement científic, humanístic i tecnològic.

Investigació i educació ambiental

Aquests 11 alumnes han pres el relleu d’altres estudiants del col·legi Santa Maríaa que ja van obtenir guardons en aquest mateix certamen en les huit últimes convocatòries. Tots aquests projectes, tutoritzats pel professor de biologia Sisco Marco, han tingut com a objectiu estudiar les ciències ambientals, encara que també l’astronomia, la geologia, la zoologia i l’ecologia.

Menció a part mereix el fet que el centre vila-realenc ha obtingut 30 guardons en els últims 11 anys només al camp científic, fet que demostra no només el seu compromís mediambiental, sinó també la innovació del seu projecte educatiu. Així, el centre vila-realenc participa habitualment en certàmens i esdeveniments nacionals i internacionals. Si bé alumnes del centre ja van participar a la Genius Olympiad de Nova York a les dues últimes edicions, altres estudiants també han portat els seus treballs a València, Lleida, Salamanca, Liège, Bratislava, Abu Dhabi, Milà, Tunísia o San Francisco, també cal destacar que el centre vila-realenc col·labora estretament amb la Fundació Oceanogràfic, l’Ajuntament de Vila-real i la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI.

La presència del col·legi Santa Maria és habitual a la Trobada d’Intercanvi d’Experiències en Educació Ambiental i al Mes de la Sostenibilitat, ambdós organitzats per la Regidoria de Medi Ambient i la Regidoria d’Innovació de l’Ajuntament de Vila-real, entitat que, juntament amb l’empresa Personas&Tecnología, col·laboren i patrocinen la presència de l’alumnat del col·legi Santa Maria en aquests esdeveniments.

Precisament per tot aquest recorregut, el col·legi Santa Maria va rebre l’any 2023 dos reconeixements a l’àmbit local: un dels Premis 20 de Febrer que l’Ajuntament de la ciutat atorga anualment i, en segon lloc, el premi Generant Valors del Patronat de la Fundació Caixa Rural Vila-real.

Vilaciència

Dins d’aquest compromís per la investigació científica i la innovació, el centre celebrarà aquest any la 4a Fira de la Ciència. Per als dies 25 i 26 d’abril, el Centre de Congressos, Fires i Trobades de Vila-real acollirà els tallers duts a terme pels mateixos alumnes del centre i les exposicions de diverses associacions científiques de la Comunitat Valenciana. Però sense dubte, el plat fort serà la segona edició del certamen Vilaciència concurs que té la finalitat de fomentar la investigació i les vocacions científiques i investigadores dels més joves, concretament dels estudiants de quart d’ESO i primer de Batxillerat.

Tot i que l’any passat només podien concórrer els centres vila-realencs a aquest certamen, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-real, la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, la Fundació Caixa Rural, l’empresa Personas&Tecnología SL i més de 20 empreses i entitats col·laboradores, el concurs s’ha obert a tota la Comunitat Valenciana, cosa que assegura una gran expectació i una fita per a la ciutat en matèria de recerca i educació. Així, el certamen Vilaciència col·loca Vila-real al mapa de les ciutats que fomenten la investigació jove.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *