Dijous, 2 de Maig, 2024  |  

- 15 Novembre, 2016 -

Pasqual Batalla.Regidor de Normalització Lingüística de Compromís per Vila-real i primer tinent d’alcalde.  Són molts anys els que, des de l’Ajuntament de Vila-real, portem... Per la nostra llengua

Pasqual Batalla.Regidor de Normalització Lingüística de Compromís per Vila-real i primer tinent d’alcalde. 

Són molts anys els que, des de l’Ajuntament de Vila-real, portem treballant per a situar la nostra llengua en el lloc que mereix, per intentar la normalització del valencià tant a la nostra societat com a les institucions.

Ens ha costat, sí. De veres, ha estat molt difícil recórrer aquest camí, especialment tenint en compte que sempre hem tingut governs a la Generalitat Valenciana que ens han ajudat ben poc. Governs on el suport al valencià no s’ha vist i les ajudes mai han estat suficients.

Han sigut molts els esforços, és cert. Hem nadat contra corrent mentre altres romanien estàtics o lluitaven en silenci esperant un canvi al Consell. A la fi, ens trobem en un moment de certa estabilitat, més propici. Ara bé, som ben conscients que encara ens queda molta feina per davant.

Però ara som més i més forts i tenim un recorregut i un bagatge que ningú ens pot llevar. I, per què podem parlar així? Perquè ho tenim comprovat i quantificat i les xifres parlen a soles.

A Vila-real, només enguany, hem destinat al voltant de 70.000 euros a potenciar i normalitzar l’ús de la nostra llengua des de la institució més propera al ciutadà, l’Ajuntament, des d’on escoltem els veïns i atenem les seues peticions i seguim treballant per a innovar.

Per això, us faré un breu resum de les iniciatives dutes a terme des de l’àrea de Normalització Lingüística, una Regidoria de la qual em sent ben orgullós. També em sent afortunat perquè mai podria parlar d’aquest èxit si no disposara de tres tècniques que amb el seu treball incansable i la seua professionalitat han fet d’aquesta Regidoria un referent, un exemple a seguir per molts municipis i institucions.

En primer lloc, hem tornat a realitzar els cursos gratuïts de valencià, tant per a nouvinguts, com per a pares i mares d’alumnes escolaritzats a la ciutat i per a funcionaris, tots ells cada any amb un gran èxit de participació i seguiment.

A més, hem recuperat i potenciat una nova campanya del Voluntariat pel Valencià, en col·laboració amb Escola Valenciana i l’Associació Cultural Socarrats, d’on han eixit 28 parelles lingüístiques que han aprés a entendre i parlar en la nostra llengua i, sobretot, a conèixer el nostre estil de vida, tradicions, els nostres costums, tot ajudant a la integració d’aquells que s’han inscrit com a aprenents.

A banda d’aquestes activitats, la Regidoria de Normalització Lingüística ha organitzat el Rock per la Llengua, un festival de música en valencià que enguany ha comptat amb l’actuació de Sopa de Cabra.

Els més menuts també són objectiu de les iniciatives que impulsem, amb la campanya escolar Ràdio-activitat -que compta amb el suport i la gran implicació de Ràdio Vila-real- i també amb una programació específica de cinema escolar, que a més s’estén a la resta de veïns amb el Cinema d’Estiu al Termet i amb propostes com el teatre en valencià.

Els Premis Sambori, la guia educativa municipal Recull, les agendes escolars o la campanya de suport a la lectura en valencià se sumen a les nombroses iniciatives que impulsa la Regidoria, que a banda de totes aquestes propostes té una sèrie d’obligacions i feina fixa on no falten les tasques de correcció i traducció de textos per a l’Ajuntament i per a la ciutadania o l’assessorament lingüístic.

No vull oblidar l’organització d’exposicions i conferències, la col·laboració amb tot tipus d’entitats d’arreu del País que treballen per la nostra llengua i la convocatòria de subvencions per a entitats que treballen en valencià, així com l’edició de la revista Font i la campanya El nom és Vila-real, que l’any passat va afegir una nova i interessant eina com és el WhatsApp perquè els veïns puguen reportar incidències amb el nom de la ciutat i, per descomptat, la difusió a les xarxes socials i mitjans de comunicació.

Com podeu comprovar, molt de treball que es realitza els 365 dies i que cada any intentem continuar incrementant i millorant per un motiu: per la nostra llengua.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *