Dilluns, 29 d'Abril, 2024  |  
Més de 200 alumnes d’ESO de Vila-real participen en tallers per a acostar-los al patrimoni local Més de 200 alumnes d’ESO de Vila-real participen en tallers per a acostar-los al patrimoni local

- 9 Novembre, 2022 -

Els tallers tenen l'objectiu que l'estudiantat valore i conega de primera mà el patrimoni urbà de la ciutat Més de 200 alumnes d’ESO de Vila-real participen en tallers per a acostar-los al patrimoni local

Els tallers tenen l’objectiu que l’estudiantat «valore i conega de primera mà el patrimoni urbà de la ciutat i aprofundisca en les seues singularitats

Vila-real Informació

«No es pot valorar allò que no és coneix». Aquesta és una de les màximes que utilitzen assíduament els experts en patrimoni i art i una de les premisses a partir de la qual es desenvolupa el taller «Vila-real, molt més que patrimoni» integrat en el projecte Planalab UJI, que pretén acostar el patrimoni local de Vila-real a l’estudiantat d’Educació Secundària de la localitat. La iniciativa es va posar en marxa el mes d’octubre i està impulsada des del Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I i forma part de la col·laboració entre l’Ajuntament de Vila-real i l’UJI a través de la Seu de la Plana del programa Campus Obert.

Els tallers de l’activitat tenen com a objectiu principal que l’estudiantat «valore i conega de primera mà el patrimoni urbà, ja siga agrari, industrial, religiós o hidràulic de la ciutat i aprofundisca en les seues singularitats. També patrimonis intangibles com poden ser, per exemple, receptes, fires com ara les de Santa Catalina, dites o balls populars», explica la tècnic d’ARAE Patrimoni, Ángela López, una de les especialistes que està coordinant la activitat.

Més de 200 alumnes dels vuit centres educatius d’ESO de Vila-real (IES Francesc Tàrrega, IES Broch i Llop, IES Miralcamp, Fundació Flors, col·legi Verge del Carme, col·legi Consolació, col·legi Bisbe Pont i col·legi Santa María) participen de forma individual o en grup d’aquesta activitat que avui ha iniciat la segona fase, centrada en les tasques de tutoria que realitzen les coordinadores de la iniciativa als grups d’estudiants participants, els quals exposaran en quin punt es troba el seu treball i els dubtes que tenen abans de entregar-lo de manera definitiva la darrera setmana de novembre.

L’alumnat va triar el seu objecte de treball a principis d’octubre i durant les darreres setmanes ha estat desenvolupant la seua investigació per a poder ensenyar als tècnics l’evolució de l’estudi que està portant a terme. «La intenció de la iniciativa és que el resultat final dels treballs realitzats per l’estudiantat siga un missatge en el qual destaquen les característiques del patrimoni objecte de l’estudi que el fan especial o únic», assenyala Ángela López.

La Torre Motxa, la basílica de Sant Pasqual, els molins, la sèquia o el magatzem de Cabrera són una part del patrimoni que es troba a la zona urbana de Vila-real i que està descobrint l’alumnat d’ESO des d’una perspectiva diferent «a través d’un procés d’aproximació al patrimoni que està inspirat en els principis de la Convenció de Faro del Consell d’Europa i que és una de les premisses principals del Pla Nacional d’Educació i Patrimoni que promou el Ministeri de Cultura», explica la responsable d’ARAE.

La darrera fase del projecte es portarà a terme el 7 de desembre en un acte amb format de congrés que se celebrarà a l’Auditori Municipal de Vila-real i en el qual al voltant d’una vintena de treballs seran exposats per l’alumnat en forma de comunicació i en el qual també estan programades tres ponències marc a càrrec de experts en patrimoni.

Els resultats del projecte didàctic que ha portat a terme l’estudiantat es proposaran en el treball internacional ‘Reconnecting with your culture’, en el qual els treballs realitzats per l’alumnat en els tallers formaran part d’una exposició comuna i virtual internacional.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *