Diumenge, 28 d'Abril, 2024  |  
Més de 150 alumnes d’ESO de Vila-real tanquen el projecte PlanaLab_Patrimoni Més de 150 alumnes d’ESO de Vila-real tanquen el projecte PlanaLab_Patrimoni

- 14 Desembre, 2023 -

La iniciativa s'inclou dins del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Vila-real i l'UJI Més de 150 alumnes d’ESO de Vila-real tanquen el projecte PlanaLab_Patrimoni

La iniciativa impulsada pel Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I s’inclou dins del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Vila-real i la Jaume I

Vila-real Informació

Més de 150 alumnes d’ESO van participar ahir en l’acte de cloenda del projecte “PlanaLab_Patrimoni. Una altra forma de crear identitats”, celebrat a l’Auditori Municipal de Vila-real. La iniciativa impulsada pel Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I s’inclou dins del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Vila-real i l’UJI a través de la Seu de la Plana del programa Campus Obert i té l’objectiu d’apropar el patrimoni local a l’alumnat.

El programa s’ha desenvolupat a cinc centres educatius de la localitat (IES Francesc Tàrrega, Fundació Flors, Col·legi Consolació, Col·legi Bisbe Pont i Col·legi Santa María) entre els mesos d’octubre i novembre i ha centrat els treballs en el patrimoni viu, es a dir “en les persones i col·lectius que han sigut els arquitectes de la història de Vila-real en els darreres segles”, explica Ángela López, tècnica de Arae Patrimonio y Restauración, empresa coordinadora del projecte.

El format de l’acte ha sigut similar a un congrés o jornada sobre patrimoni i ha estat inaugurat per la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro, i la regidora d’Educació de Vila-real, Anna Vicens, que van destacar la importància d’aquests tipus d’iniciatives per a mantindre vivia la flama de l’estima pel patrimoni entre els més joves.

Lázaro, per la seua banda, va recordar que la iniciativa està inspirada en els principis de la Convenció de Faro del Consell d’Europa i que el treball de l’alumnat “els ha ajudat a comprendre perquè és important el patrimoni i a entendre que som les persones les que han de cuidar d’ell”. La regidora d’Educació ha valorat el treball de l’alumnat i el professorat per “defendre i estimar el patrimoni immaterial de la població i compartir-lo i convertir els estudiants en hereus d’un legat únic”.

El programa de la cloenda també va incloure una conferència marc impartida César Guardeño, llicenciat en història de l’art, guia turístic i cofundador de Caminart (Camins de Cultura i Art). L’expert va centrar la seua intervenció en el grafiti, diferenciant-lo de les pintades, i va insistir en la necessitat de protegir el patrimoni en espais públics davant les nombroses mostres d’actes incivics. Al mateix temps, va posar com a exemples molts entorns patrimonials descuidats i violentats per l’abús en la utilització de grafitis o per delictes contra el patrimoni causats per de persones durant la celebració d’actes multitudinaris com poden ser les falles.

A continuació van exposar-se 10 treballs dels més de 50 que s’han realitzat i que han centrat la seua investigació en persones i col·lectius del municipi de Vila-real. Així, els diferents equips van presentar treballs sobre Carlos Sarthou Carreres, jutje i pioner de la fotografia documental; José Calduch, botànic i fundador del Villarreal CF; el músic Francesc Tàrrega; els agricultors dedicats als cítrics; l’escultor José Ortells; José Soriano, fundador de Porcelanosa; i els col·lectius de les purissimeres o rosarieres, entre d’altres. D’aquesta forma “els alumnes han conegut una part de la història de la localitat a través de l’estudi de diferents personalitats de diferents sectors com pot ser l’escultura, la música, l’agricultura o la ceràmica, entre d’altres”, explica Ángela López.

 

 

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *