Dilluns, 5 de Maig, 2025  |  
La DANA del 29 d’octubre va ser un tsunami mediambiental i humà que obliga a repensar les nostres infraestructures La DANA del 29 d’octubre va ser un tsunami mediambiental i humà que obliga a repensar les nostres infraestructures

- 5 Maig, 2025 -

La DANA del passat 29 d’octubre ha marcat un abans i un després en la política ambiental del Consell. Així ho assegura el secretari... La DANA del 29 d’octubre va ser un tsunami mediambiental i humà que obliga a repensar les nostres infraestructures

El secretari autonòmic de Medi Ambient aposta per infraestructures verdes inundables, neteja de barrancs i un bessó digital de l’Albufera per fer front a futurs temporals

Vila-real Informació

La DANA del passat 29 d’octubre ha marcat un abans i un després en la política ambiental del Consell. Així ho assegura el secretari autonòmic de Medi Ambient, Raúl Mérida, qui considera aquella jornada un «tsunami mediambiental i humà». En una entrevista, el responsable autonòmic detalla les línies d’actuació que s’estan impulsant des de la Conselleria per fer front a les conseqüències del temporal i evitar que es repetisquen danys similars.

Una de les propostes clau és la creació d’un «cinturó verd inundable» al voltant de zones urbanes vulnerables. «Volem infraestructures verdes que servisquen com a coixí natural davant d’episodis de pluges extremes», explica Mérida, que assenyala el projecte de la marjal de Sant Joan com a model a seguir. Aquesta actuació es desenvoluparà en col·laboració amb les universitats valencianes i està previst presentar-la durant l’estiu.

Pel que fa a la neteja de barrancs, el secretari autonòmic denuncia la passivitat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. «Les canyes dels barrancs són autèntics projectils quan baixen amb força. Cal actuar ja», alerta.

En relació amb el parc natural de l’Albufera, Mérida defensa les mesures que s’han pres de manera urgent per garantir el seu bon estat: controls de residus, anàlisi de l’aigua i convenis amb regants per assegurar els cabals ecològics durant tres anys. «L’Albufera necessita aigua, i ara la tindrà», afirma.

Una altra iniciativa destacada és la creació d’un bessó digital del parc natural, amb sensors i simuladors que permetran monitorar la seua evolució en temps real i preveure l’impacte de futurs temporals.

En altres espais naturals afectats, com el Túria o el parc de Chera-Sot de Chera, ja han començat les actuacions per recuperar camins, ponts i instal·lacions, amb una inversió global que superarà els 90 milions d’euros.

Per a Mérida, la clau és clara: «Açò no va d’un sol departament. Necessitem coordinació entre institucions i aprofitar esta crisi com una oportunitat per fer més resilient el nostre territori».

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *