Dissabte, 4 de Maig, 2024  |  
 Dosi extra de temàtica social i més històries ‘confinades’ en l’estrena de la Secció Oficial de ‘Cineculpable’   Dosi extra de temàtica social i més històries ‘confinades’ en l’estrena de la Secció Oficial de ‘Cineculpable’ 

- 25 Novembre, 2020 -

Les obres ambientades en la quarantena ‘Vecinoo’, de Paco León, o el curt ‘#yomequedoencasa’ de Carlos Polo es projecten en l’Auditori de Vila-real   Dosi extra de temàtica social i més històries ‘confinades’ en l’estrena de la Secció Oficial de ‘Cineculpable’ 

Les obres ambientades en la quarantena ‘Vecinoo’, de Paco León, o el curt ‘#yomequedoencasa’ de Carlos Polo es projecten en l’Auditori de Vila-real 

La sessió també programa ‘Vera’, preseleccionada als Goya i la premiada comèdia de cinema queer ‘Leo i Álex en ple segle 21’ 

Vila-real Informació

 La varietat i humanitat que emana aquesta edició del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real Cineculpable es plasmen amb claredat en la selecció de les primeres nou obres de la Secció Oficial, que es va estrenar anit en l’Auditori Municipal. Varietat de gèneres i procedències: el públic ‘culpable’ el públic s’sha endinsat en el thriller, la comèdia, el drama o l’animació, a través d’un viatge amb dues parades internacionals: França i Xipre. El vessant humà arriba amb la temàtica de fort compromís social que emana de diverses d’aquestes peces audiovisuals en format mini, on conflueixen el drama migratori, l’impacte del canvi climàtic o els drets de la comunitat LGBTI. 

L’actual crisi sociosanitària i l’impacte sobre les nostres vides torna a colar-se en la graella de Cineculpable. Aquesta arrancada de la Secció Oficial aglutina dos enfocaments molt diferents sobre la pandèmia i les seues conseqüències. El famós Paco León (‘Homozapping’, ‘Aída’, ‘La Peste’) dirigeix i protagonitza ‘Vecinoo’, un melodrama en clau de comèdia que parla de Luis, un home que viu sol i porta molt mal la quarantena i al qual un dia Rosa, la seua entusiasta veïna, comença a coartar la intimitat a través de les converses que es colen per la reixeta de respiració del bany. 

Una altra història confinada, però sota l’òptica del drama, arriba amb #yomequedoencasa, de Carlos Polo (director de ‘Trato Preferente’, nominat al premi Goya al millor curtmetratge de ficció 2015). L’obra, que acumula 10 premis i seleccions en festivals espanyols i de Rússia, Colòmbia o Regne Unit i va ser rodada amb mòbil en el moment més àlgid d’aquesta crisi sanitària, aborda la vida que transcorre a part del coronavirus, eixes altres pandèmies més difícils d’erradicar. 

‘Vera’, un altre dels curts que passaran per la pantalla gran de l’Auditori aquesta nit, està preseleccionat als Goya 2021 i és l’opera prima d’Aura Rubirola. Parla de Vera, 55 anys, netejadora nocturna en un gran edifici d’oficines i una apassionada de la música clàssica.

 El drama segueix amb ‘La chica de los cigarrillos’ i amb ‘Teslimat’, de Xipre, una de les set obres internacionals d’aquesta edició. Opera prima d’Alejandro Jiménez i David Cortázar, ‘La chica de los cigarrillos’ és una història romàntica sobre la relació de Leo i Eva, a la qual dóna vida en la pantalla Maggie Civantos, protagonista de sèries com Vis a vis, ‘Las chicas del cable’ o la més recent ‘Malaka’. Per altra banda, el drama sobre migració i drets humans ‘Teslimat’, dirigit per Doğuş Özokutan, gira entorn de Yusuf, que accepta l’encàrrec de portar refugiats amb el seu camió frigorífic creient que és l’única manera d’aconseguir diners per a salvar la vida de la seua filla. 

També sobre migracions, encara que en format animació, parla el curtmetratge francés d’Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte i Zoé Devise ‘Migrants’, protagonitzat per dos óssos polars obligats a l’exili degut a l’efecte del canvi climàtic. 

El toc de comèdia el posen ‘Leo i Álex en pleno siglo 21′, un exponent del cinema queer que dirigeixen Eva Libertad y Nuria Muñoz i que suma ja set premis nacionals i internacionals, com el conquistat en l’Amor Festival Internacional De Cinema Lgbt+ de Xile o en l’International Female Film Festival Malmö, a Suècia; i la comèdia de zombis de David Mataró ‘Llengua amb tàperes’, que es marca com a repte complir els plans de Catalina. Mallorquina del barri de Santa Catalina, té molt clar que no viurà tancada mentre els morts vivents s’apoderen del món i idea un pla d’integració entre homes i zombis. 

El sobresalt i la dosi de nervis de la nit és a càrrec de Diego Puertas amb ‘Pozo’. Ací desperta sense saber per què un home que tracta per tots els mitjans d’escapar del fosc forat en el qual, literalment, ha caigut. 

 

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *