Diumenge, 28 d'Abril, 2024  |  
Compromís rebutja l’Acord CETA i demana al Govern que no ratifique el text Compromís rebutja l’Acord CETA i demana al Govern que no ratifique el text

- 24 Gener, 2017 -

El grup denuncia l’opacitat i l’obscurantisme amb el que s’estan portant a terme les negociacions Compromís rebutja l’Acord CETA i demana al Govern que no ratifique el text

Vila-real Informació

El grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple en la qual sol·licita al Ministeri d’Economia i Competitivitat que no ratifique el text de l’Acord Econòmic i Comerç Global (més conegut com a CETA per les seues sigles en anglès), a més de la suspensió de les negociacions del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) i de l’Acord Multilateral per a la Liberalització i Privatització de Serveis Públics (TISA).

El portaveu, Xavier Ochando, ha assenyalat que “és un tema que ens preocupa, i molt, ja que, a més de tots els problemes que pot implicar, s’està tractant d’una manera opaca i antidemocràtica, d’esquena a la ciutadania”, i ha alertat del perill que suposarà la seua aprovació per a l’economia valenciana i també vila-realenca, ja que “farà molt de mal a la nostra agricultura, especialment als cítrics, bastant danyats ja per altres acords que ja estan tenint repercussions molt negatives”.

El regidor Josep Pasqual Sancho, que serà l’encarregat de defensar la moció al Ple ordinari del pròxim dilluns, ha recordat que va ser el 26 de setembre de 2014 quan Canadà i la Unió Europea (UE) van anunciar la conclusió d’un ambiciós acord d’integració econòmica, el CETA. “Aquest conveni incloïa un mecanisme de solució de controvèrsies entre inversors estrangers i estats que podria desencadenar un auge de litigis de les empreses transnacionals contra Canadà i la UE i els seus estats membres, la qual cosa podria constituir una greu amenaça a les iniciatives dels governs per a protegir a la ciutadania”, explica Sancho. A més, assenyala que “el mecanisme de solució de controvèrsies concedeix a les multinacionals la potestat de demandar als països davant àrbitres internacionals privats i exigir-los una indemnització per a adoptar salvaguardes en matèria de salut, medi ambient, finances o altres mesures internes per a protegir els seus drets, amb el notable risc que aquests àrbitres puguen decantar la balança i interpreten la llei a favor dels inversors estrangers”.

“Necessitem uns acords comercials justs que possibiliten els drets humans i no la precarietat, perquè aquest pacte va a comportar un augment de les desigualtats i un empitjorament de la qualitat de vida i les condicions laborals dels treballadors”, apunta, al mateix temps que denuncia que “el CETA servirà per a limitar la capacitat de les administracions públiques a tots els nivells i es crearà una justícia paral·lela en favor de les grans empreses i no de les persones”.

Per això, assegura que “volem que els governants que sí tenen capacitat de maniobrar davant la Unió Europea ens defensen i no ratifiquen el CETA, però tampoc volem que s’apliquen ni el TTIP ni el TISA”. A més, des del grup municipal s’exigeix la convocatòria d’un referèndum perquè tots els ciutadans d’Europa tinguen el poder de decidir sobre una qüestió que els va a afectar de ple”.

Com a exemples, Sancho destaca la possibilitat que el tractat “porte a la ruïna les nostres comarques”, ja que el CETA protegeix 145 denominacions d’origen europees, de les quals 26 són espanyoles, “però reconeix com a marca els cítrics valencians, encara que les marques Orange València o València Orange seran canadenques, la qual cosa perjudicarà enormement al mercat citrícola valencià, serà un espoli”. “Aquest concert suposarà la mercantilització absoluta de les nostres vides i la submissió total de la sobirania dels estats als interessos de les grans corporacions, ja que a més es persegueix la liberalització dels serveis públics, entre altres accions, que redundarien en una menor protecció al consumidor, als treballadors, al medi ambient, als drets humans i a l’espai democràtic”. “Hem de prendre consciència i, que quede clar que no estem en contra del comerç lliure, sinó de l’opacitat i l’obscurantisme amb el qual s’està tractant tota aquesta qüestió”, assegura.

Compromís per Vila-real s’exigeix, a més de no ratificar el text, que s’eliminen les referències sobre els serveis públics i la propietat intel·lectual i que s’evite la participació directa o indirecta de les multinacionals en els processos reguladors o normatius de la UE en temes socials, laborals, sanitaris o mediambientals. Així mateix, se sol·licita que el text ja consolidat i signat se sotmeta a un procés de ratificació en coherència amb la legalitat europea i que passada pel Consell i el Parlament Europeu i pels parlaments dels 28 països membres.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *