Dijous, 2 de Maig, 2024  |  
Compromís per Vila-real “al costat de la gent gran” en la moció en defensa dels drets bancaris Compromís per Vila-real “al costat de la gent gran” en la moció en defensa dels drets bancaris

- 4 Febrer, 2022 -

El grup vol que el sector atenga les necessitats de la ciutadania darrere l'avanç de la digitalització Compromís per Vila-real “al costat de la gent gran” en la moció en defensa dels drets bancaris

El grup vol que el sector atenga les necessitats de la ciutadania darrere l’avanç de la digitalització

Vila-real Informació

El Grup Municipal Compromís per Vila-real presentarà, en el Ple ordinari de febrer, una moció per a la defensa dels drets bancaris de ciutadans i ciutadanes, molt especialment, de la gent gran. En paraules de la seua portaveu, Maria Fajardo “si les entitats bancàries no són capaces per elles mateixes de desenvolupar iniciatives atenent els criteris i valors de la responsabilitat social, haurem de ser les administracions públiques, com a garants dels drets de les ciutadanes i ciutadans, qui assegurem l’assumpció d’aquests compromisos de manera regulada”.

És una situació que afecta la població en general, però, sobretot, als col·lectius de gent gran i amb diversitat funcional, que, tal com assenyala la regidora Balma Llansola en el text de la moció, “veuen els seus drets vulnerats per la carència d’una atenció específica que els ajude a exercir-los de forma adequada i segura. Amb aquest fenomen es posa de manifest una notòria manca d’ètica per part de les entitats amb l’abandonament de serveis i l’aplicació de quotes abusives. Sense dubte, estem davant d’una situació d’abús cap als col·lectius més vulnerables i, en definitiva, contra la població en general”.

La digitalització i les fusions han provocat el tancament de sucursals i han obligat la gent a fer desplaçaments més llargs. Les conseqüències de la pandèmia han provocat una limitació d’horaris de l’atenció al públic amb necessitat de cita prèvia o la derivació a gestors. La banca en línia i la reducció de personal obliga les usuàries i els usuaris a operar mitjançant caixers automàtics, el telèfon mòbil i l’ordinador. Açò afecta tothom, però en major mesura a les persones d’edat avançada que no estan acostumades a utilitzar les noves tecnologies per realitzar les seues gestions.

“Ens trobem amb què les entitats, lluny de facilitar l’accés als seus serveis a les persones més vulnerables, els demanen condicions per atendre les seues necessitats que estan vinculades al pagament de comissions per manteniment de comptes o per operacions en efectiu. A més, les llibretes, que normalment representen l’única manera en què aquestes persones poden visualitzar la situació dels seus estalvis, estan desapareixent de l’oferta de productes disponibles i de vegades són substituïdes per targetes de crèdit que ni tan sols saben utilitzar, i a més d’això tampoc no atenen el dret bàsic dels usuaris a obtenir la informació necessària” apunta Llansola.

És un fet que, segons s’hi assenyala a la moció, “l’atenció individualitzada i de qualitat, la formació en drets bancaris i la detecció de problemes específics en el cas de cada client han de ser las premisses perquè el sector atenga les necessitats de la seua clientela, especialment, en els casos en què hi haja el risc de no poder exercir els seus drets com a consumidores i consumidors per situacions concretes de vulnerabilitat”.

“Sembla evident que l’administració ha de promoure la digitalització i l’administració electrònica, però açò no vol dir que s’haja d’abandonar les necessitats de les persones que, per unes circumstàncies o altres, requerisquen una atenció presencial o personal. Estem del costat de la gent i seguirem defensant els seus drets”, ha conclòs Maria Fajardo.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *