Dissabte, 27 d'Abril, 2024  |  
Compromís proposa una desena de mesures per a reduir al màxim l’ús de plàstics Compromís proposa una desena de mesures per a reduir al màxim l’ús de plàstics

- 17 Setembre, 2019 -

El grup sol·licita impulsar campanyes de conscienciació per a millorar l’entorn en un futur immediat Compromís proposa una desena de mesures per a reduir al màxim l’ús de plàstics

El grup sol·licita impulsar campanyes de conscienciació per a millorar l’entorn en un futur immediat

Vila-real Informació 

Compromís per Vila-real proposarà en el pròxim Ple ordinari la creació d’un pla específic per a reduir al màxim l’ús d’elements plàstics a la ciutat. D’aquesta manera, es plantegen una desena de mesures que es podrien aplicar des de l’Ajuntament per a “anar fent camí”, tal com explica el portaveu del Grup Municipal, Josep Pasqual Sancho.

“Es calcula que en el fons del Mediterrani hi ha uns 250.000 milions de xicotetes peces de plàstic, conegudes com a microplàstics, i 500 tones addicionals de residus plàstics surant en la superfície”, indica. “La situació es repeteix a l’oceà Pacífic i en altres zones del Carib o l’Atlàntic, on hi ha autèntiques illes de plàstics en el mar”, afig.

Davant la previsió que aquest problema puga empitjorar en tan sols tres dècades, superant la quantitat de peixos en els oceans i perjudicant la qualitat de vida de les persones, des de Compromís es fa una crida a actuar a nivell local per a repercutir en l’àmbit global. “Les substàncies que contaminen els nostres rius i mars passen als aliments que prenem i actuen sobre el nostre organisme, una qüestió molt preocupant que fins i tot ha denunciat l’Organització de Nacions Unides, amb l’objectiu que governs, indústria, comunitats i persones ens conscienciem d’una vegada i comencem a reduir de manera urgent la producció i l’ús excessiu de plàstics d’un sol ús, ja que és un producte del qual s’abusa en excés”, explica Sancho.

“Cada any consumim prop de 7.000 milions de bosses de plàstic, de les quals es reciclen un 10% i la vida útil del qual és de 12 minuts, mentre que la seua descomposició tarda entre 100 i 500 anys”, apunta, “per això, encara que sabem que des de les grans superfícies comercials fa un temps es treballa en la reducció de l’ús d’envasos plàstics, no és suficient”.

En aquest sentit, des de Compromís es considera urgent començar a prendre mesures, com ja s’ha fet des de diferents ajuntaments i administracions. “Coses tan senzilles com tornar a usar bosses de paper o botelles de vidre retornable o dispensar aigua gratis en bars i restaurants poden contribuir-hi, però s’han de prendre mesures més eficients”, assegura Sancho, qui destaca que “la voluntat política pot canviar el present i millorar el futur”, per la qual cosa es proposen diversos punts, com declarar Vila-real ciutat lliure de plàstic en 2021, impulsar campanyes específiques per a reduir la petjada ecològica de l’ús de plàstics i materials d’un sol ús o reduir en els edificis municipals aquest tipus de materials, així com revisar les ordenances i la normativa de contractació per a complir amb aquest pretext.

També se sol·licita a l’Ajuntament que a través del nou contracte de recollida de residus s’inste a l’empresa encarregada d’aquesta funció a oferir informació i divulgació a establiments i veïns mitjançant campanyes de conscienciació sobre la problemàtica del plàstic. A més, una altra de les propostes és impulsar actuacions de participació ciutadana per a recollir propostes, suggeriments i possibles alternatives, així com distribuir material promocional en forma de bosses o cistells reutilitzables o compostables.

En aquesta línia, també es proposa limitar al màxim l’ús d’envasos com les cafeteres amb càpsules no reciclables o màquines expenedores amb envasos de plàstic des de l’Ajuntament, així com aplicar incentius als comerços i grans superfícies que posen en marxa un sistema de depòsit i retorn d’envasos. “Aquestes mesures han d’estar donades suport per les lleis governamentals, per la qual cosa el Govern hauria de fer els canvis legislatius corresponents i encaminar les mesures cap a la idea del residu zero, el reciclatge i la reducció de depòsits en abocador que Brussel·les preveu per a 2035”, afirma Sancho, qui destaca que el Govern hauria de donar suport als ajuntaments i altres administracions per a aconseguir aquest objectiu.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *