Dimarts, 14 de Maig, 2024  |  
Compromís advoca per limitar l’ús d’envasos de plàstic en les superfícies comercials Compromís advoca per limitar l’ús d’envasos de plàstic en les superfícies comercials

- 22 Maig, 2018 -

El grup insta a realitzar els canvis legislatius pertinents per a aconseguir el ‘residu zero’ Compromís advoca per limitar l’ús d’envasos de plàstic en les superfícies comercials

El grup insta a realitzar els canvis legislatius pertinents per a aconseguir el ‘residu zero’

Vila-real Informació

Compromís per Vila-real advoca per limitar l’ús d’envasos de plàstic en els supermercats i grans superfícies comercials. El grup municipal presenta una moció per al pròxim ple en la qual insta a realitzar els canvis legislatius pertinents per a aconseguir el ‘residu zero’, majors taxes de reciclatge i conscienciar sobre l’impacte d’aquest tipus de productes sobre el medi ambient 

Si no es frena la contaminació per plàstic, en 2050 hi haurà en els oceans més tones de plàstic que peixos. A aquesta conclusió arriba un estudi de la Fundació Ellen MacArthur, que no és l’única que ha posat en relleu aquesta situació, que exigeix la implicació d’administracions i ciutadans. 

Per aquest motiu, Compromís per Vila-real se suma a aquesta reivindicació, amb la presentació d’una moció per a exigir la limitació de l’ús d’envasos de plàstic en els supermercats i grans superfícies comercials.

El regidor Josep Pasqual Sancho, afirma que “des de Compromís, com a grup eminentment preocupat per l’ecologisme, no podíem romandre al marge d’aquesta qüestió, que és crucial i que ens afecta a tots”.

Per aquest motiu, el text que es defensarà en el pròxim Ple ordinari sol·licita iniciar els canvis legislatius corresponents per a limitar l’ús de plàstics, caixes i safates d’un sol ús entre els fabricants de productes inscrits en el registre REPP i encaminar totes les mesures cap a la idea del conegut com a ‘residu zero’. “L’objectiu és prevenir i reduir els impactes adversos d’aquest tipus de residus i encaminar-nos en la senda del reciclatge i la reducció de dipòsits en abocador que Brussel·les preveu per a 2035”, indica. 

Així mateix, l’objectiu que persegueix aquesta moció és mobilitzar les diferents administracions perquè dissenyen campanyes de conscienciació “sobre la importància de reduir els envasos innecessaris tant per a empreses com per a usuaris”. “Una vegada la brossa plàstica arriba als oceans és quasi impossible eliminar-la”, explica Sancho, “s’acumula en les aigües i causa la mort de milers d’aus i mamífers marins”. A més, segons indica l’edil, la degradació del plàstic en el mar és molt més lenta que en la terra a causa de la baixa exposició dels residus a la llum solar i a l’aigua freda i “encara que l’acció de les ones accelera el mecanisme, també és cert que trenca el plàstic en trossos molt xicotets que tarden molts anys a descompondre’s”. 

Greenpeace calcula que una botella de plàstic tarda al voltant de 500 anys, els coberts de plàstic 200 i les bosses de plàstic 55. “Sovint es parla de botelles i borses, però entre els residus d’un sol ús s’inclouen bastonets per a les orelles, cèrcols de les llandes, palletes de plàstic, forquetes, tovallons, paper d’alumini i altres envasos superflus”, afig.

“Les dades parlen per si sols: cada segon arriben als nostres mars i oceans 200 quilos de plàstic, vuit milions de tones de brossa plàstica són llançats al mar cada any i arriben a formar cinc illes de brossa”, afirma. 

A més, denuncia que “en el cas de l’Estat espanyol s’abandonen diàriament en les platges i zones costaneres prop de 30 milions de llandes i botelles de plàstic que acaben contaminant l’entorn marí”. De mitjana, en 100 metres de platja s’acumulen diàriament uns 320 productes de deixalla, dels quals el 70% són plàstics. “En les últimes setmanes, milers d’usuaris de xarxes socials han compartit sota el lema #DesnudaLafruta imatges de fruites i verdures envasades sense cap necessitat i que frega l’absurd”, critica Sancho.

Segons Compromís, la mesura per a reduir el consum de bosses de plàstic en els supermercats, malgrat les reticències inicials, s’ha consolidat, però queda molt per fer i el següent pas ha de ser la regulació de l’ús de plàstics per a envasar productes. “El xicotet comerç ja està fent un gran esforç per a adaptar-se i aquest canvi l’han de liderar els supermercats, canviant els models de consum, oferint productes a granel i introduint materials reciclables i biodegradables”, apunta, “tots –especialment el Govern- tenim la responsabilitat de promoure un canvi en els hàbits de consum més saludables per a les persones i per al nostre planeta”.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *