Dimecres, 15 de Maig, 2024  |  
Colomer reivindica el turisme com a dret bàsic i apel·la a la seua professionalització i a acabar amb l’estigmatització Colomer reivindica el turisme com a dret bàsic i apel·la a la seua professionalització i a acabar amb l’estigmatització

- 19 Novembre, 2020 -

El secretari autonòmic assegura en les ‘Conferències Blanques’ que s'ha orientat l'estratègia a mantindre en el record la Comunitat i preparar la tornada  Colomer reivindica el turisme com a dret bàsic i apel·la a la seua professionalització i a acabar amb l’estigmatització

El secretari autonòmic assegura en les ‘Conferències Blanques’ que s’ha orientat l’estratègia de màrqueting a mantindre en el record la Comunitat i preparar la volta 

Soumaia Nejjar/Vila-real Informació 

Arranca un nou curs acadèmic de ‘Conferències Blanques’ en la UNED de Vila-real quan es van complir deu del seu inici sota el paraigua de l’Ajuntament de Vila-real i la Diputació de Castelló. El primer edil de la ciutat, José Benlloch, al costat del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la diputada de Turisme, Virginia Martí, la directora de la UNED Vila-real, Rosario Andreu, i el coordinador de Conferències Blanques UNED, Juan Luis Sánchez han assistit a l’obertura que ha tingut com a tema el impacte de la Covid-19 en el turisme. La conferència s’ha pogut seguir en streaming també i l’aforament d’assistència a l’acte ha estat limitat.

Tant Rosari Andreu com José Benlloch han recordat el sorgiment d’aquesta iniciativa que acumula més de 90 xarrades i un centenar de ponents de tots els àmbits i també d’altres parts del món. Han recordat la figura d’Amador Antón i com un grup d’estudiants anomenats ‘holandesos’ van forjar entre quatre parets aquesta espai de trobada i reflexió. L’alcalde ha evocat que 2011 va ser un any de gran complexitat. “La crisi econòmica però també de valors o el sorgiment de moviments socials com el 15M van ser el caldo de cultiu idoni per a la creació d’aquest punt de coneixement”. Així mateix ha subratllat que han sigut deu anys de ‘Conferències Blanques’ d’elit. “Per ací han passat conferenciants de primer nivell i aquesta universitat, que és la de tots, a més de ser un centre de formació, s’ha implicat a fons amb la societat”, apunta. Finalment han manifestat que igual que 2011 va ser un any crispat, aquest l’està sent també, per això, “no hi ha millor moment com aquest en el qual ens envaeix la incertesa i la desconfiança, per a commemorar la dècada d’aquest espai de reflexió”. Virginia Martí ha valorat l’aposta inicial de Diputació per aquest espai. “Hem de ser capaços d’eixir de la crisi, tindre molt clar el nostre horitzó, revertir la tristesa i no perdre el talent”, ha indicat.

El coordinador de ‘Conferències Blanques’, Juanlu Sánchez, ha sigut l’encarregat de presentar al responsable autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, però abans de donar unes pinzellades del seu currículum i trajectòria, s’ha projectat una passada de diapositives que han rememorat els deu anys de la iniciativa.  “He tingut la sort de moderar i coordinar aquest espai valent durant una dècada amb la finalitat que el coneixement siga compartit, siga patrimoni de tots i es produïra aquest intercanvi entre UNED i ciutadania, perquè s’han intentat donar respostes però també s’han generat preguntes. I tot això no hauria sigut possible sense el suport de la institucions. Amador Antón sempre deia que Colomer, llicenciat en Filosofia i doctor en Humanisme, exemplificava el pas de la filosofia a la praxi de la política”, ha indicat.

El secretari autonòmic de Turisme és l’artífex de la Llei de turisme, oci i hospitalitat, basada com el seu nom indica en el principi d’hospitalitat, perquè “ningú vol tornar on no li tracten bé”.  Colomer ha donat les claus per a ajudar a aquest sector tan injuriat en aquest moment de crisi i ha aclarit que en la majoria de casos es tracta de xicotets negocis i empreses familiars i que hi ha poques grans empreses o multinacionals en aquest sector. “Xicotets projectes de vida que han sigut colpejats amb duresa. Es fan lectures molt frívoles del turisme, del Llevant feliç, però es tracta d’un error. Les xifres són ací i la realitat és que fins al 20 de febrer comptàvem amb el millor registre per al sector, però aquesta tempesta en forma de pandèmia desconeguda i sumada a la por l’ha afonat” , ha lamentat.

Francesc Colomer explica que l’estratègia de màrqueting en aquests huit mesos s’ha orientat a mantindre la Comunitat en el record  i preparar la tornada a la realitat “és que la gent no parava de buscar-nos a través d’internet”. Afirma que el turisme tornarà amb força però que “cal combatre la turismofobia, els visitants no destrueixen les ciutats, potser hi ha una planificació de les mateixos, i per ells perquè quan aquest cau, les ciutats tremolen i es tornen més depriments i l’ona expansiva afecta a molts altres sectors com el cultural, a més de tindre una gran afectació en el PIB, l’ocupació i a nivell tributari en la Comunitat”, ha detallat i ha lamentat que siga un sector percebut com a menor o residual i no ha guanyat el valor que mereix. “El turisme és un dret humà, el dret a l’oci i a les vacances remunerades i el turisme de masses, tan injuriat, va marcar un abans i un després en les nostres societats”.

El secretari autonòmic ha explicat algunes de les iniciatives que s’han portal a terme des de la Generalitat Valenciana i ha puntualitzat que s’ha reorientat i s’ha intentat mantindre les capil·laritat. “El més important són les empreses turístiques, el teixit productiu ha de romandre i que el sector productiu arribe viu, per això part del pressupost s’ha dissenyat a les ajudes al sector, però no d’una manera indiscriminada, sinó a aquells que havien demostrat creure’s ser sector turístic i , ser conscients de la professionalitat. Perquè una de claus per a eixir de la crisi és deixar de ser amateur, la primera revolució és aconseguir un canvi d’actitud”.

En aquesta línia, Colomer ha destacat el paper de la tecnologia i dades i la formació. “Hem posat en marxa Datatut, estrenat nou portal de Turisme Comunitat Valenciana i els cursos online han comptat amb 17.000 participants que han volgut rebentar-se per a aprendre a gestionar la crisi”. També es va llançar un pla de formació perquè els treballadors en Erte milloraren les seues destreses digitals i s’està treballant perquè les cambreres de pis puguen aconseguir certificats universitaris que els doten de formació específica i alhora de reconeixement.

Finalment, el Bo Viatgem, una iniciativa per a incentivar el turisme dins dels propis límits de la Comunitat que es va esgotar poc després de posar-la en marxa. “Amb el tancament perimetral només quedem nosaltres. Abans de la crisi el 51% dels visitants de la Comunitat érem nosaltres mateixos”. Colomer ha advocat per recuperar la confiança en els espais turístics segurs i les ganes de viatjar i des de l’àmbit local s’ha posat en marxa el Fons de Cooperació municipal per a municipis turístics. També s’està començant a explorar aspectes de la Llei d’Oci que busquen cuidar de la capacitat de càrrega i buscar la sostenibilitat amb cerca de dues figures, la inclusió de l’estratègia turística dins del propi PGOU  i també la seguretat.

El secretari autonòmic no ha volgut acabar la seua intervenció sense posar de manifest dos aspectes que s’han de tindre en compte per a eixir de la crisi. En primer lloc, contribuir a previndre la pròxima pandèmia del canvi climàtic, programant la descarbonització i acabar amb la dependència excessiva dels turoperadors per a no perdre el guió de tota la cadena de valor. “Aquestes grans empreses han creat destinacions turístiques i també poden afonar-los. La dependència a un turoperador és un error i en aquest sentit el màrqueting online serà molt important de la mà de la digitalització, la sostenibilitat i resiliència”, ha conclòs.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *