Diumenge, 19 de Maig, 2024  |  
Benlloch es reuneix amb el secretari autonòmic de Medi Ambient per desbloquejar la modificació del PGOU Benlloch es reuneix amb el secretari autonòmic de Medi Ambient per desbloquejar la modificació del PGOU

- 18 Març, 2018 -

El canvi es va sol·licitar fa ja més d'un any com a solució al risc de 231 milions d'euros per aprofitaments generats per la... Benlloch es reuneix amb el secretari autonòmic de Medi Ambient per desbloquejar la modificació del PGOU

Vila-real Informació

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, s’han reunit aquesta setmana amb el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Francisco Javier Quesada, per tractar de desbloquejar la modificació del puntual del PGMOU sol·licitada fa ja més d’un any, que donaria solució al risc de 231 milions d’euros per aprofitaments urbanístics generats per la gestió del sòl en els anys de govern del Partit Popular, aplicant els nous instruments introduïts per la LOTUP.

A més d’instar la Generalitat a resoldre amb urgència sobre aquesta modificació, Benlloch ha traslladat als responsables del Consell la intenció de l’equip de govern de rellançar també la revisió del pla general iniciada en 2008.

“En els nefasts anys del mal anomenat urbanisme a cost zero, el PP de Vila-real es va dedicar a vendre parcel·les a la lluna, concedint als propietaris drets de metres de sostre, a canvi de solars, que sabien que era impossible materialitzar. A aquests aprofitaments ficticis se suma, a partir de 2008, una revisió del pla general també irreal, que plantejava un Vila-real per a 130.000 habitants”, apunta Benlloch, qui recorda que la pròpia Generalitat del PP va considerar inassumible la revisió del PGOU plantejada.

“Quan vam arribar al govern municipal el 2011”, incideix, “vam trobar una revisió de pla impossible i una gestió urbanística perversa, a força de reserves d’aprofitament, amb les quals el PP es va dedicar a jugar al casino amb els drets i el sòl dels vila-realencs”. “El resultat d’aquesta irresponsabilitat és la sagnia d’empastres i sentències a les quals hem de fer front ara, amb prop de 30 milions pagats ja i els que, lamentablement, queden per arribar”, lamenta.

Fins el 2015, amb l’entrada en vigor de la Llei valenciana d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP), el consistori de Vila-real no va comptar amb els instruments necessaris per a plantejar una eixida a la situació. “Aquesta nova legislació, de la qual encara no tenim ni reglament, ens va proporcionar els instruments necessaris per a començar a teixir una eixida als empastres urbanístics del PP a Vila-real”, assenyala l’alcalde, mitjançant bosses de sòl urbà en les quals en el seu moment va haver indústries per materialitzar els drets dels propietaris.

L’estudi, que calcula en 231 milions d’euros el risc futur per reserves d’aprofitament, es va remetre a la Conselleria de Medi Ambient per a l’avaluació ambiental i estratègica al novembre de 2016.

“Des de llavors, s’han tramitat una desena de consultes a altres administracions i mantingut contactes i reunions amb la Direcció General del Medi Natural per tractar d’avançar en una solució de vital importància per al futur de Vila-real. Sabem que és complicat, que qualsevol modificació de planejament ha de tenir garantits els recursos i dotacions que asseguren la sostenibilitat i vertebració del territori, però ha passat ja més d’un any i no podem esperar més; és urgent que la Conselleria es pronuncie ja sobre aquest document perquè puguem avançar en la solució a l’empastre urbanístic del Partit Popular a Vila-real. I així li ho vam traslladar al secretari autonòmic”, valora Benlloch.

Paral·lelament a aquest procés, l’alcalde va comunicar a la Conselleria la intenció de l’equip de govern de rellançar la revisió del pla general, en tramitació des de l’any 2008, adequant-la a les necessitats i perspectives reals de la ciutat. El procés de revisió del PGOU es va iniciar en 2008, amb l’aprovació pel Ple municipal de l’estudi de paisatge i el concert previ, que es va remetre a la Conselleria al maig de 2009. Al febrer de 2011, es va sotmetre a informació pública la versió preliminar del pla general, que va ser informat per la Comissió d’Avaluació Ambiental al juliol de 2012. En aquest informe, l’organisme autonòmic va subratllar les deficiències i desajustos del document.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *