Divendres, 26 d'Abril, 2024  |  

- 4 Juny, 2018 -

Santi Cortells, regidor de Normalització Lingüística i Tradicions de Compromís per Vila-real Darrerament hem sentit parlar molt de les dobles denominacions dels pobles. És... No em dic Santi/Jaume/James/Jakob!

Santi Cortells, regidor de Normalització Lingüística i Tradicions de Compromís per Vila-real

Darrerament hem sentit parlar molt de les dobles denominacions dels pobles. És evident que ningú de nosaltres té un nom com el del títol. Imagineu que aneu a treballar durant un temps a Anglaterra. Us canviaríeu temporalment el nom mentre viviu allà? I si després emigreu a Alemanya? Us el canviaríeu de nou? Crec que gairebé ningú ho faria.

Visualitzeu-vos anant a Londres. En arribar per carretera veieu la paraula ‘London’ escrita. Podeu pensar en algú que no li semble bé i canvie el cartell per un altre on diga ‘Londres’? O el nom de la ciutat de Sevilla. Per tradició en anglés s’escriu ‘Seville’. Podeu visualitzar un anglés indignat, canviant eixe cartell per un altre que acabe amb la ‘e’? Jo, difícilment.

Caldria aclarir també què és una llengua pròpia i què no ho és. Parlar una llengua no implica l’agressió contra cap altra. Per exemple, a Suïssa hi ha 4 llengües oficials. És, per cert, un dels països més desenvolupats del món. Ningú es plantejaria com a agressió que algú als cantons alemanys pose als seus fills noms alemanys. Tothom entén que és natural que les societats de parla alemanya utilitzen un sistema onomàstic alemany, com al cantó italià, francés o retoromànic.

Un altre assumpte serien els hipocorístics: Ximo de Joaquim, Cisco de Francesc, Cento de Vicent o Quelo de Miquel. Bo, fins i tot en aquests casos els que porten aquests noms accepten que tothom els anomene així. No els imposem res. Penseu en les nostres ciutats. El nom que han tingut per tradició té les mateixes característiques. Per tant, no cal cap polèmica. Malauradament, hi ha qui encara té la temptació de fer política amb qualsevol cosa, fins i tot afers que haurien d’estar molt superats en ple segle XXI.

Altres articles de Santi Cortells

– Casos aïllats del dia

– El valor de la investigació i el desenvolupament

 Monergisme vs. sinergisme

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *