Divendres, 23 de Maig, 2025  |  
Marciano Gómez destaca l’impuls de la intel·ligència artificial a l’Hospital de la Plana i en tota la província de Castelló Marciano Gómez destaca l’impuls de la intel·ligència artificial a l’Hospital de la Plana i en tota la província de Castelló

- 23 Maig, 2025 -

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha visitat hui l’Hospital de la Plana per informar sobre la implantació de les ferramentes d’intel·ligència artificial (IA)... Marciano Gómez destaca l’impuls de la intel·ligència artificial a l’Hospital de la Plana i en tota la província de Castelló

Castelló, pionera en la implantació global de la intel·ligència artificial sanitària a la Comunitat Valenciana

Rosa G. Llobat / Vila-real Informació

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha visitat hui l’Hospital de la Plana per informar sobre la implantació de les ferramentes d’intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit sanitari de la província de Castelló. Gómez ha destacat que aquesta és la primera província de tota Espanya on s’ha implementat de forma global la IA en els serveis de radiologia d’urgències i centres de salut.

La Conselleria de Sanitat ha culminat la implantació de la IA per a la lectura de radiografies de tòrax i ossos tant en Urgències com en Atenció Primària de tots els centres de salut de la província. Això converteix a Castelló en la primera província de la Comunitat Valenciana amb aquesta eina disponible en tots els seus departaments de salut.

Es tracta d’un sistema que utilitza algoritmes d’IA per a detectar patologies en radiografies simples, generant informes que assisteixen el personal mèdic en el diagnòstic clínic amb més precisió i rapidesa. Gómez ha explicat que aquest avanç “permet millorar la seguretat i l’eficàcia diagnòstica, ja que ajuda el professional a interpretar millor la imatge radiològica”.

Aquesta IA pot classificar la intensitat de la patologia, prioritzant així les derivacions a especialistes segons la gravetat. “Es tracta d’una eina complementària, el personal mèdic continua sent qui pren la decisió final”, ha destacat el conseller.

Una de les funcionalitats més rellevants d’aquesta plataforma és que genera informes en menys de ràpida i eficaç per al diagnòstic i tractament dels pacients.

Segons ha detallat Gómez, l’algoritme desenvolupat presenta una eficàcia superior al 90 % en la detecció de lesions òssies, com fractures, luxacions, derrames articulars, així com afeccions pulmonars com ara el neumotòrax o la presència de nòduls. A més, destaca el seu alt valor predictiu negatiu, és a dir, quan la IA determina que no hi ha anomalies, la probabilitat que la imatge siga realment normal és pròxima al 100 %, oferint una major seguretat en la presa de decisions clíniques.

Durant el processament de la imatge, la IA classifica i selecciona els casos sospitosos, generant un informe que posteriorment és interpretat pel personal mèdic. En cas necessari, aquest pot sol·licitar suport addicional al Servei de Radiodiagnòstic.

Patologies detectables

Entre les patologies que detecta aquest sistema es troben aquelles que requereixen una actuació urgent o diagnòstic precoç com ara fractures, luxacions, subluxacions, lesions òssies d’origen tumoral o infecciós, tant en el sistema esquelètic perifèric (espatla, colze, genoll, turmell) com en la columna vertebral, així com patologies pulmonars com el neumotòrax i els nòduls.

Aquesta eina s’ha desplegat a través dels sistemes informàtics dels centres d’Atenció Primària i dels serveis d’Urgències, estant accessible en qualsevol moment pel personal facultatiu, la qual cosa agilitza els temps de diagnòstic i millora la capacitat de resposta assistencial.

Fins ara, la IA ha generat informes per a més de 200.000 estudis radiogràfics a tota la Comunitat Valenciana. El projecte ha sigut impulsat per l’Oficina Autonòmica per a l’Aplicació de la IA en Salut de la Conselleria de Sanitat i ja s’ha implantat en 14 departaments de salut, amb una expansió progressiva.

Finalment, Gómez ha remarcat que aquesta iniciativa representa un projecte integral i pioner a escala nacional, més enllà de proves pilot aïllades, i que el sistema sanitari valencià ja compleix amb antelació els requisits que establirà la futura Llei Europea d’Intel·ligència Artificial, assegurant una implantació homogènia, segura i equitativa d’aquesta tecnologia.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *