

- 17 Juliol, 2025 -
L’acte ha tingut lloc a les instal·lacions de Reciplana, amb la participació de representants institucionals i socials, com ara Enric Reberter, president del patronat...
L’empresa d’inserció i la fundació social aconsegueixen integrar 107 persones al món laboral i reciclar més de 2 milions de quilos de residus, convertint-se en referents d’economia solidària i circular
Rosa G. Llobat / Vila-real Informació
Aquest matí s’han presentat les memòries anuals de Reciplana i la Fundació Tots Units, entitats referents en l’economia social i solidària a la província de Castelló. L’acte ha tingut lloc a les instal·lacions de Reciplana, amb la participació de representants institucionals i socials, com ara Enric Reberter, president del patronat de la Fundació; Charo Castelló, directora gerent de la Fundació Tots Units; Jose Carlos Seguer, director gerent de Reciplana; i Paco Mir, director de Càritas Diocesana.
Reciplana: més inserció i més sostenibilitat
Reciplana, empresa d’inserció promoguda per la Fundació Tots Units i Càritas, ha registrat un any de rècords. Segons ha informat Carlos Seguer, enguany s’han recollit per primera vegada més de dos milions de quilos de residus tèxtils, paper i RAEE (residus d’aparells elèctrics i electrònics), amb una clara aposta pel reciclatge i la reutilització.
En l’àmbit social, Reciplana ha contractat 34 persones en itineraris d’inserció sociolaboral, més del doble que fa cinc anys. D’aquestes, quasi el 65% han aconseguit feina al mercat laboral ordinari un cop finalitzada la seua etapa formativa dins l’empresa.
Seguer també ha destacat la consolidació de la nova línia de serveis d’instal·lació de plaques fotovoltaiques, que espera ampliar amb més clients. Reciplana ha assolit un pressupost anual proper a 1.360.000 euros i ha generat uns beneficis reinvertits de 18.000 euros, complint així la normativa de les empreses d’inserció.
Fundació Tots Units: formació i ocupació com a eix de dignitat
Charo Castelló ha explicat que la Fundació Tots Units ha atés 677 persones en risc d’exclusió social al llarg de l’any, de les quals 107 han trobat feina. El 64% de les persones ateses han sigut dones i, per primera vegada, la majoria han sigut persones migrants, especialment d’Amèrica del Sud i de l’Àfrica subsahariana.
En formació, 304 persones han participat en itineraris formatius, incloent 117 en competències digitals, essencials per a l’ocupabilitat. Castelló ha remarcat que el repte de la precarietat laboral i la manca d’habitatge digne continua sent una dificultat estructural per als col·lectius atesos.
Amb un pressupost d’uns 478.000 euros, la Fundació manté la seua tasca gràcies al suport de donants, institucions públiques i empreses col·laboradores. “Cada número amaga una història de superació”, ha conclòs Castelló.
Un model d’èxit i compromís
Enric Reberter ha destacat que Reciplana és la primera empresa d’inserció reconeguda a Castelló i al conjunt del País Valencià, i que el treball és “essencial per a la dignitat humana”, com recorda sovint el Papa Francesc. Per la seua banda, Paco Mir ha ressaltat la importància d’una economia circular amb focus social, afirmant que “si l’economia no és circular, no és economia”.
El projecte, nascut fa 35 anys de la mà de Càritas Diocesana i el bisbat, és hui un referent provincial d’inclusió i sostenibilitat, que demostra com la col·laboració entre entitats socials, institucions públiques, empreses i voluntariat pot transformar vides i fer una societat més justa.
No comments so far.
Be first to leave comment below.