Dijous, 28 de Març, 2024  |  

- 17 Desembre, 2018 -

Serralvo indica que ratificar la proposta seria no reconéixer el treball realitzat per la Unitat de Mediació, la Càtedra, l'UJI i el Ivaspe

Serralvo assegura que ratificar la proposta seria no reconéixer el treball realitzat per la Unitat de Mediació locals, , la Càtedra de Mediació Policial, l’UJI i el Ivaspe

Vila-real Informació

Respecte a la moció presentada pel Grup Municipal de Compromís sobre la Mediació Policial i l’Estat de Rondônia, des del grup Municipal Socialista han volgut realitzar unes consideracions sobre el motiu del vot desfavorable contra de la citada moció sobre la medalla al mèrit d’aquest Estat.

1. L’Ajuntament de Vila-real ha estat i està compromés en la defensa dels drets humans i en contra de qualsevol actuació que no respecte els mateixos. Per tant, la reflexió està clara, amb tota certesa i sens dubte, es planteja el diàleg enfront de l’ús de la força o de la seua expressió més cruel, la violència.
2. La petició que es fa en la moció sobre que l’Ajuntament de Vila-real exigisca del Govern d’un Estat Federal del Brasil sobre si compleix o no amb els drets humans excedeix prou bé de les competències d’un Ajuntament; amb certesa que hi ha altres fòrums en els quals Compromís pot recaptar aqueixa informació sense haver de generar un conflicte de competències entre Administracions.
3. En qualsevol cas, la moció presentada basada únicament en notes de premsa, part d’una base ben equivocada, plena d’errors i apreciacions distorsionades, en tant que sense haver-se documentat adequadament llança acusacions bé greus com la d’afirmar que la Mediació Policial invisibilitza episodis o metodologies violentes per part de paramilitars i/o de la Policia de l’Estat de Rondônia.

4.- La proposta del Model de Mediació Policial és precisament, promoure un nou model d’intervenció policial amb efectes pacificadors, i com així es diu públicament en Congressos, Cursos Formatius i Publicacions es tracta de posar el focus en una nova policia més psicològica i social preparada per a la gestió pacífica dels conflictes perquè aquests no deriven ni en violència ni en odi; quan la policia es forma en aquestes tècniques i les normalitza com a part del seu quefer, la institució es configura per a legitimar-se com a autèntics gestors de pau social.
5.- No cap l’acusació de blanqueig que fa el grup Compromís, perquè ja des del primer Congrés Iberoamericà, en 2012, just la ponència del Doctor Helder Risler d’Oliveira que va portar per títol “Mediació Social: ocupació d’habitatges urbans, terrenys d’ús agrícola i demarcació de terres de pobles tradicionals”, es va tractar aquest tema, concloent el Sr. Risler amb una cita que transcrivim textualment: “El que va començar amb un conflicte social va empitjorar a un desafiament legal i ara policial. Necessitem amb urgència apoderar-nos de les tècniques de mediació policial i dels seus protocols i instruments, per a ajudar la gent a restablir drets, garanties i l’ordre social, amb més estima, amor i menys dolor·” Risler en aquell moment representava a la Universitat de Rondônia i al seu Govern, i va assumir el compromís de desplaçar policies a Vila-real a formar-se en aquestes noves eines; el que així va fer, i l’any següent, en l’Estat de Rondônia es va gestionar per aquests policies formats a Vila-real, la primera ocupació de terres sense que aquesta tinguera baixes en cap costat. Per nou, va eixir en els diferents mitjans de comunicació d’aquell país, i ací a Vila-real, en el segon Congrés en 2016, el Capità Henrique Barbosa Da Silva, va donar compte de com s’havia desenvolupat aquell treball; consta en les memòries de tots dos congressos tot l’ací explicat, publicat a més en la web d’aquest Ajuntament. Per tant, no cap cap acusació de blanqueig posat que el tema s’ha tractat públicament des del primer moment.
6. Va ser precisament el reconeixement d’aquesta labor el que va fer que l’Estat de Rondônia reconeguera la labor que s’estava fent per part dels nostres formadors de la Unitat de Mediació de la Policia Local de Vila-real, fent-la extensiva a l’Ajuntament que fomentava el projecte, o siga el de Vila-real.
7.- Donar una versió diferent a l’ací exposat és un intent injustificat de confondre a la ciutadania, i el que és pitjor, fer-ho sense haver contrastat la informació amb el treball que es fa per la Unitat de Mediació Policial de Vila-real des de fa 14 anys, que ha rebut, a més de l’agraïment de l’Estat de Rondônia, diferents reconeixements, però per citar un, la catalogació del projecte de Mediació Policial que fa l’ONU, com ‘Good Practice’, -bona pràctica- i que està publicada en la web de l’ONU.
8. Aprovar aquesta moció seria també no reconéixer el treball que s’ha realitzat tant per la Unitat de Mediació de la Policia Local de Vila-real, com per la Càtedra de Mediació Policial de l’UJI, la mateixa Universitat Jaume I, el IVASPE (Institut Valencià de de Seguretat Pública i Emergències) que mitjançant un conveni a tres bandes ha implementat aquesta formació per a tots els policies de la Comunitat Valenciana, en totes les escales i categories, i fins i tot l’assoliment aconseguit en l’acabada d’estrenar llei de coordinació de policies locals, 17/2018, que en el seu article 33 reconeix com a funció pròpia la mediació policial.
9.- És també dir-li als diferents i reconeguts activistes per la pau i els drets humans que han avalat el treball que està fent la Policia Local de Vila-real en mediació policial que estan equivocats; grans referents com són Federico Mayor Zaragoza, Johan Galtung, Mamadou Dia, Jean Paul Lederach, Fernando Montiel… i punts més, que és difícil entendre que tots estiguen equivocats.

10.- Com ja vam fer en la Comissió Informativa quan votem en contra del Dictamen del Grup de Compromís per Vila-real, agrairíem que abans de publicar i/o difondre, o portar al Ple dictàmens tan mancats de debò, almenys el contrastaren i els donaren una oportunitat a les persones implicades, en aquest cas als professionals que estan gestionant tot el Model de Mediació Policial (alguna cosa que per cert si fan els mediadors policials: escoltar totes les versions).

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *