divendres, 26 de abril, 2019  |  
El pressupost serà de 46,3 milions i inclourà una borsa d’habitatge social i un pla pilot de transport públic urbà El pressupost serà de 46,3 milions i inclourà una borsa d’habitatge social i un pla pilot de transport públic urbà

- 27 abril, 2018 -

Benlloch destaca que els eixos principals dels comptes, un 1,5% majors al de 2017, són les persones, accessibilitat, patrimoni i millora de l'entorn. A... El pressupost serà de 46,3 milions i inclourà una borsa d’habitatge social i un pla pilot de transport públic urbà

Benlloch destaca que els eixos principals dels comptes, un 1,5% majors al de 2017, són les persones, accessibilitat, patrimoni i millora de l’entorn urbà. L’aliança amb la societat civil a través de convenis es reserven 3,4 milions i s’inclou la incorporació de 14 professionals en Serveis Socials, quatre contractacions en Urbanisme per a impulsar una oficina de reindustrialització i del Madrigal; i dos més en Contractació i en Tresoreria, destinat a promoure plans de millora de la recaptació.

S.N./Vila-real Informació 

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha presentat després de prop de cinc mesos les línies generals de pressupost de 2018, que estarà dotat de 46.396.000 milions, 857.000 euros menys (un 1,5%) que en l’anterior exercici, en el qual va ser de 45.539.000 milions d’euros. Benlloch ha assegurat que la revalorització cadastral aprovada pel Govern els ha permet al consistori recaptar 1,2 milions per les més de 3.000 incidències que es van registrar en immobles de Vila-real que no tributaven el que corresponia. “Són uns comptes possibles, viables, reals i oberts a modificacions com drets urbanístics però sense cap marge d’afegir inversions. El nostre projecte de ciutat basat en les quatre marques que són salut i esport, educació, innovació i congressos seguiran sent potenciades en la mesura del que és possible”. El pressupost s’estructura en cinc línies bàsiques: atenció a les persones, amb una forta aposta pels programes d’ocupació i de personal, generació d’oportunitats, aliança amb la societat civil a través de convenis, millorar de l’accessibilitat, serveis públics i cura del patrimoni. Els tècnics ja estan realitzant els informes pertinents d’acord amb les lleis de despesa i estabilitat pressupostària, el dimecres es convocarà una comissió extraordinària d’Hisenda, es passarà a la resta de grups, perquè facen les al·legacions que consideren, “encara que he d’admetre que no hi ha marge d’addició però sí de modificació o substitució i es ratificarà el divendres dia 4 de maig o el dilluns 6, és a dir, abans de festes.

L’alcalde ha indicat que aquest és el moment perfecte per a aprovar els comptes i no un altre, “ja que ja tenim una solució a les sentències del jurat d’expropiació de finals de 2017 valorades en 4,3 milions amb la recent adjudicació del préstec al BBVA amb unes condicions molt profitoses per a l’Ajuntament, al contrari dels que va negociar el PP. Pel que fa a l’auto del José Soriano d’1,1 milions s’està estudiant perquè s’han detectat algunes irregularitats, el que ha motivat la recent declaració de confidencialitat de l’expedient, i les quals es reflectiran el recurs que estan preparant els serveis municipals”. I per últim, la darrera reclamació del jurat d’expropiació exposada fa una setmana, en la qual ja s’està treballant en un recurs de reposició perquè la valoració de l’Ajuntament ascendeix a 2,2 milions, la del mateix jutjat a 4,1 i la dels propietaris a 8,3 milions d’euros, “de manera que s’haurà de veure en què ens donen la raó i en el fet que no, el que ens donarà un poc de marge”, apunta Benlloch. D’aquesta manera, indica també que no són els comptes “que ens hauria agradat, però sí un pressupost responsable, sense renunciar en cap cas al nostre projecte de ciutat al voltant de les quatre grans marques i el model d’aliança amb la societat”, argumenta.

Captura de pantalla 2018-04-27 a las 22.42.42

A grans trets, el projecte de ciutat queda reflectit en els comptes actuals en la distribució de les partides, amb un increment considerable en el capítol d’ajudes a entitats socials i també en recursos humans, amb programes específics de personal i els plans d’ocupació. En aquest últim apartat, el pressupost incrementa en 1,2 milions d’euros, que permetran impulsar un programa de Serveis Socials, amb la incorporació de 14 professionals per a millorar l’atenció a les persones, reduir la llista d’espera de dependència, millorar l’atenció a malalts de salut mental i per al Centre d’Estimulació Primerenca; quatre contractacions en Urbanisme per a impulsar una oficina de reindustrialització i del Madrigal; i dos més en Contractació i en Tresoreria, destinat a promoure plans de millora de la recaptació. Totes aquestes contractacions tindran una durada de tres anys.

Destaca el manteniment de l’esforç inversor en plans d’ocupació de mà de la Generalitat  (3,5 milions en 2017), i es Captura de pantalla 2018-04-27 a las 22.42.48preveu la incorporació de 21 persones més. També es consignaran 225.000 euros per a l’adquisició d’habitatge i la creació, per primera vegada, d’una borsa d’habitatge social, “la qual és una de les inversions més importants i que per fi podem engegar gràcies a la col·laboració de la Generalitat, que aportarà altres 225.000, ja que comptem amb la paraula de Ximo Puig, encara que he d’aclarir que no seran cases per a pobres o blocs sencers, sinó pisos en diferents punts i blocs de la ciutat que aconseguirem mitjançant convenis amb bancs”, assegura José Benlloch.

En aquest apartat, s’inclouen també importants projectes com la nova seu en la Panderola i l’antiga zona d’Infantil del col·legi Carles Sarthou, i programes de Creu Roja a Vila-real, a través d’un conveni de 140.000 euros, o l’increment dels acords amb altres entitats que mantenen programes socials a la ciutat, com la Fundació Manantial.

Benlloch apunta que es mantè l’aposta per la presència d’universitats a la ciutat, les càtedres o entitats que, com Globalis, “ens estan ajudant a promoure un autèntic ecosistema de la innovació a Vila-real”, agrega. En aquest apartat, una de les principals actuacions en 2018 serà la reconversió del primer Viver d’empreses de la Cambra de Comerç en un nou centre d’emprenedoria, reubicant els diferents serveis i programes d’Economia a través d’un conveni de 70.000 euros en els que s’inclouen les despeses de manteniment, llum, aigua i internet passant a ocupar 16 despatxos. Per la seua banda, l’adequació per a fer de la Cambra Agrària un lloc més accessible també compta amb una consignació de 76.000 euros.

Captura de pantalla 2018-04-27 a las 22.42.54

La urbanització de la zona de l’antiga Herarbo o la millora de parcs, com el de la Muntanyeta o la Maiorasga, a més de la instal·lació de noves àrees de jocs infantils de grans dimensions, són alguns projectes destacats per a millorar la qualitat de vida i els serveis públics. També en aquest àmbit, es preveuen millores en instal·lacions esportives, com la renovació de calderes en els camps de Flors o del workout del parc de Alaplana, una de les peticions que més suport va rebre en el Consell de Participació Ciutadana.

L’impuls dels programes d’accessibilitat urbana que s’han vingut desenvolupant en els últims anys des de l’àrea de Serveis Públics se sumarà en 2018 a una important empenta de l’accessibilitat d’edificis, amb 15.000 euros per a l’Auditori i un conveni de 70.000 euros amb Els Lluïsos per a poder adaptar la seu social, millorar els banys i fer-la més accessible amb un ascensor. La construcció de dues rotondes per a millorar la seguretat al carrer Encarnació i al camí les Voltes (263.000 euros) és un altre dels projectes principals d’aquest apartat, en el qual destaca sobretot la implementació, a partir de setembre, d’un pla pilot de transport públic urbà. “El transport públic és la ostra gran assignatura pendent i per això hem inclòs una consignació de 150.000 euros per implementar un primer pla pilot, amb servei gratuït inicialment per a promocionar-lo i crear una major cultura del transport públic”, argumenta l’alcalde. Després dels mesos de prova es realitzaran enquestes per a adequar el servei a les necessitats ciutadanes d’horaris i itineraris.

L’aliança amb la societat civil a través de convenis amb entitats socials de tot tipus es manté i es reforça en el pressupost d’enguany amb 68 acords. Així, enfront dels 2,6 milions consignats en 2017, es reserven 3,4 milions. “Quan vam arribar al govern municipal l’any 2011, en aquest capítol només hi havia 700.000 euros, amb la qual cosa hem multiplicat per més de quatre el que destinem a les entitats, en un model del qual ens sentim particularment orgullosos”, valora. Enguany, a les associacions i col·lectius amb els quals es manté acord de col·laboració s’incorporen algunes la Comissió de Penyes (40.000) o l’Associació Cultural Flamenca Andalusa (20.000 euros) o la Tertúlia Flamenca, que ha tornat, i a la qual es destinaran 8.000 euros. També destaquen els acords amb dues entitats com són SOS Manada i Gats de Barri, amb 10.000 euros. “Ens ocuparem que els alimentadors de gats realitzen aquesta tasca de manera organitzada i en zones específiques, ja que de vegades genera problemes als veïns per la superpoblació d’animals que es congrega en determinats carrers i parcs, per tant amb la formacióa adequada s’intentarà fer compatible amb la convivència”.

L’últim eix del pressupost municipal es refereix al manteniment del patrimoni, amb injeccions previstes en la rehabilitació de la Torre Motxa, una aportació municipal de 32.000 euros a la restauració de l’orgue romàntic de l’església Arxiprestal o la col·laboració amb 50.000 euros a la recol·lecta que emprendrà la Fundació de Sant Pasqual per a la construcció d’un cor a la basílica. A més, s’invertiran altres 16.000 euros en la construcció d’una escala que done accés al cor de la capella del Crist de l’Hospital. També estan inlosos els 180.000 euros de la Diputació per a la cafeteria cultural i l’estany amb flora i fauna al Molí la Vila.

“En definitiva, un pressupost responsable i possible, que només incrementa en 750.000 euros pel que fa al de l’any passat, però amb el qual seguirem consolidant el model de ciutat per a les persones i generadora d’oportunitats”, conclou Benlloch.

Captura de pantalla 2018-04-27 a las 22.43.54

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *