Dimarts, 16 d'Abril, 2024  |  
L’Ajuntament implanta un règim de fiscalització d’intervenció interna per a millorar la gestió econòmica L’Ajuntament implanta un règim de fiscalització d’intervenció interna per a millorar la gestió econòmica

- 24 Juliol, 2017 -

S'ha elevat una declaració institucional per a atorgar una bonificació de 270 dies per cada fill i arribar al dret de jubilació L’Ajuntament implanta un règim de fiscalització d’intervenció interna per a millorar la gestió econòmica

S’ha portat una declaració institucional per a concedir una bonificació que arribe als 270 dies per cada fill i arribar al dret de jubilació

Vila-real Informació/Soumaia Nejjar

Vila-real ha celebrat avui el segon ple de l’estiu amb l’absència de les regidores Sabina Escrig i Rosario Royo, que no han acudit per motius personals. No ha durat més de quatre hores i ha sigut un ple sense cap imprevist fins al final en el torn d’assumptes d’urgència. Es tracta de la proposta d’acord per a implantar un règim de fiscalització d’intervenció limitada prèvia, amb l’objectiu de millorar el control intern de la gestió econòmica municipal i modernitzar i agilitar la tramitació d’expedients i factures, aprovada amb els vots a favor de Compromís i PSPV i amb l’abstenció de Ciutadans i PP.

La sessió ha començat amb la proposta del regidor delegat de Territori, Emilio Obiol, d’aprovació de modificació puntual del Pla General Municipal d’Ordenació Urbana de Vila-real, que ha sigut aprovada per unanimitat. Obiol ha explicat que aquesta moció pretén augmentar la seguretat en la zona dels voltants del camp del Madrigal que al seu torn millorarà la convivència en aquesta àrea esportiva.

pleno vila-real3Seguidament, el grup Compromís ha elevat una proposta sobre el pla de manteniment d’escoles d’infantil i primària, que s’ha aprovat amb els vots a favor de la formació nacionalista i el PSOE, l’abstenció de Ciutadans i el ‘no’ en contra del PP. El regidor i portaveu de Compromís, Xavier Ochando, ha assenyalat que la Diputació de Castelló és l’Ajuntament d’ajuntaments quan li interessa i tan sols amb alguns pobles. “En Vila-real hem vist durant molt de temps les ajudes passar amb l’excusa del nombre d’habitants. Vam denunciar aquesta discriminació en diverses ocasions i Diputació en adonar-se’n va renegociar un nou repartiment de les ajudes més just del Pla Castelló 135, antics POIS, després d’anys amb engrunes per a Vila-real, que aporta més de vuit milions a la Diputació i que enguany només ha rebut 180.000 euros. La ciutat ha sigut exclosa sistemàticament de les ajudes, fet que no ocorre amb altres Diputacions com la de València que ha engegat el Pla Municipal de Manteniment de mà de la Conselleria amb el qual els col·legis valencians rebran des de 85.000 fins a 230.000 euros atenent a criteris d’urgència i necessitat i que no exclou a cap escola de la injecció econòmica. És per això que exigim la creació d’una línia d’ajudes atenent a criteris tècnics, independentment del color polític de les poblacions receptores”, ha manifestat Ochando.

Per la seua part, Ciutadans ha acusat Marzà d’instrumentalitzar les línies de subvencions, d’atorgar-les a poblacions afins políticament i de crear-les sense cap tipus de consens amb les administracions “Quasi el 80% de les ajudes han recaigut en municipis governats pel PSOE, Compromís o ambdós i les bases avui dia romanen ocultes”, ha afegit Domingo Vicent.

Per la seua banda, Alejo Font de Mora, del PP, ha acusat al grup Compromís d’estar desinformat, ja que la “Diputació de Castelló ha aprovat per unanimitat una línia d’ajudes per a les escoles recentment. A més el manteniment dels centres educatius és competència dels ajuntaments. A més no entenem que la Diputació de València haja posat en marxa aquest pla d’ajudes, ja que li correspon a Conselleria. La regidora d’Educació, Mónica Mañas, ha explicat el vot del PSPV-PSOE i ha recordat al PP que les subvencions de la Diputació de Castelló són per a municipis de menys de 10.000 habitants, per tant Vila-real i altres ciutats castellonenques no poden accedir a elles. “Sabem que no és obligació de la Diputació atorgar aquests diners però amb cinquanta milions de romanents seria lloable que prenguera una decisió d’aquest tipus. No hem de pensar que les mesures del conseller Marzà o la Generalitat són un llavat d’imatge sinó que repercutiran en els col·legis, en els escolars i en l’educació. Per altra banda, des de l’Ajuntament hem executat 808 ordres en tots els col·legis en l’últim any, Conselleria i encara així tampoc hem pogut arribar a tot, i és per això que demanem l’ajuda de la Diputació.

Per últim, l’alcalde ha acusat al popular a l’oposició de manipular les dades i ha apuntat que “si el 80% dels ajuntaments estan governats per PSOE, Compromís o Podem, per una qüestió lògica és normal que els fons recaiguen en ells”.

pleno compromisEn quint lloc, el grup Compromís ha elevat al ple una moció a la qual s’ha sumat el PSPV que demana el tancament de la central nuclear de Cofrents, València. Ambdues formacions han votat a favor, Cs s’ha abstingut i els populars han votat que no. Abans d’explicar la proposta, de mà del regidor d’Agricultura i Medi Ambient, Josep Pasqual Sancho, el popular Jaume Llorens ha presentat una esmena amb “reivindicacions més realistes” per a ser tingudes en comptes, com que no només s’autoritze la pròrroga de la central de Cofrents si compleix les garanties de seguretat, també si es garanteix sense cap risc el magatzematge de residus, la potenciació de les energies renovables i la reactivació d’un Pla eòlic per part de la Comunitat. Compromís no l’acceptada.

Sancho ha argumentat que “és necessari elaborar i posar en funcionament des d’aquesta legislatura un Pla d’Eficiència, Estalvi i Energies Renovables que permeta la substitució gradual de les energies convencionals per a protegir el medi ambient i la salut”. A aquesta petició també se suma la de no construir el Magatzem Temporal Individualitzat de residus radioactius dins dels terrenys de la central, ja que “és innecessari, doncs el recinte disposa de capacitat d’emmagatzematge suficient fins a la seua data de tancament”, i s’exigeix la modificació urgent del marc normatiu que ha paralitzat la implantació de les energies renovables per a permetre l’autoconsum. A més, el grup municipal sol·licita generalitzar l’ús de l’energia solar tèrmica de baixa i mitja temperatura en l’àmbit local, autonòmic i estatal i reconduir l’energia eòlica amb criteris de respecte ambiental prioritzant emplaçaments en entorns industrials, municipals i uns altres de baix impacte ambiental.

Per al grup municipal, tenir una central nuclear a poc més de 100 quilòmetres implica “un risc innecessari per a la salut dels vila-realencs, tenint en compte que existeixen alternatives per a evitar aquest tipus d’energia altament cancerígena, amb efectes cel·lulars degeneratius sobre l’ADN”. D’altra banda, Sancho recorda que “davant una catàstrofe nuclear, els residus segueixen sent perillosos durant mil·lennis i la prova està en alguns casos ben coneguts per tots. Sense anar més lluny, al Japó segueixen patint les conseqüències de Fukushima, tant els japonesos, com gran part de l’oceà Atlàntic, amb una contaminació que ha arribat ja fins als Estats Units”.

Des de Compromís per Vila-real es considera “immoral” i “injust” deixar a les generacions futures “un panorama negre, ple de residus dels quals hauran de fer-se càrrec” i posen l’exemple d’Alemanya, que “rep el 70% de la nostra energia solar i que està tancant totes les seues centrals nuclears –l’última serà clausurada en 2022- substituint-les per energies renovables i facilitant l’autoconsum, mentre a Espanya, amb les hores de sol que tenim, depenem encara de combustibles fòssils i d’altres”.

Ana Riera, de Cs, ha defensat que les males decisions en matèria d’energia fins ara han sigut una pesada càrrega i Espanya és un dels països on la factura elèctrica és més cara. “El debat ha de centrar-se a protegir els interessos dels consumidors. Avui dia encara no existeixuna energia neta i sostenible de veritat, per tant no anem a recolzar el desmantellament de centrals nuclears, a més no ens correspon a nosaltres prendre tractar aquests temes sinó que s’han d’abordar en el Congrés dels Diputats.

Llorens ha lamentat que no hi hagen acceptat la seua esmena i ha criticat que es tracta d’una moció carregada de propaganda i ideologia i que parla d’un escenari apocalíptic que no es correspon amb la realitat. “No ens agraden les centrals nucleears peró avui dia no hi ha una font d’energia renovable que abastisca a la població. A més, si la Generalitat no ha construït cap molí en els últims dos anys, no creem que es vagen a construir els 2.000 que fan falta pròximament”.

Per últim, l’edil socialista de Serveis Públics, Francisco Valverde, ha criticat l’anomenat impost del sol aprovat pel Govern del PP. “No pot existir un potencial en el sector de les energies renovables perquè el PP no ha tingut mai aquesta voluntat. Exigim que després que acabe el contracte en 2021, no es prorrogue i no torne a obrir”, ha destacat.

pleno ppEls populars han presentat una moció per a la millora del transport públic a Vila-real que ha sigut rebutjada per Compromís i PSOE i amb vot a favor de PP i Cs. La regidora Marisa Mezquita ha denunciat que el Consell ha reassignat uns fons europeus que anaven a parar a Vila-real i diverses localitats de l’àrea metropolitana de Castelló de la Plana (Almassora, Borriana i Vila-real), concretament a la Línia 2 del Tram però que en el seu lloc han sigut reassignats al transport de metro de l’àrea metropolitana de València. “En 2015 Salvador es va comprometre a aconseguir 50 milions d’euros per al transport metropolità i ens hem trobat amb un gir dels plans. No tenim res en contra que es destinen fons a la xarxa de metro de València però demanem a Puig i Oltra que reconsideren aquesta decisió perquè Vila-real tinga un transport públic de qualitat”, ha explicat.

Des de Ciutadans Ana Riera ha recordat que va ser Bonig com a consellera d’Infraestructures qui va dir “no és no” a aquesta línia i que en compte d’exigir ara, hagueren d’haver-ho solucionat quan governaven, ja que tan sols van deixar deutes i obres faraòniques.

Per la seua banda, Compromís ha assegurat que el PP té amnèsia selectiva, ja que Isabel Bonig com a consellera d’Infraestructures no ha portat aquesta infraestructura i ha criticat que Cs votarà en contra d’una moció de Compromís per a crear una línia de bus a l’UJI de Vila-real, Almassora. “El PP va votar en contra de la reprovació i en contra de l’exigència d’un finançament just. Està tot per fer i vostés en vint anys no vam moure un dit ara no fan més que exigir no ho van fer, ja que ni el Tram a Castelló va comptar amb un consens de tots els implicats quan es va engegar” ha aclarit Xavi Ochando.

pleno 24 julioEl grup socialista ha presentat una moció per a l’anul·lació de la taxa de 60 euros per regularització cadastral, a la qual el PP ha presentat una esmena que no ha sigut acceptada i la proposta ha sigut aprovada pel vot favorable de PSOE i Compromís, Cs s’ha abstingut. 3.800 vila-realencs han rebut una carta en les quals se’ls avisa que han de pagar la taxa.

Tant Benlloch com Ochando hi han insistit que en aquest cas paguen justos per pecadors, perquè la revisió cadastral ha sigut exigida pel Govern i està pendent des de fa anys d’una revisió dels valors cadastrals, per tant no han d’assumir aquesta taxa. “Segurament molts afectats no han actualitzat la situació cadastral segurament per desconeixement. Per descomptat que estem a favor que s’actualitzen les dades i si un propietari té una piscina en la seua residència, ha de fer-ho constar”, ha indicat José Benlloch.

Cs ha lamentat que aquests 60 euros de taxa per part del senyor Montoro se sumen a la pujada del 10% de la contribució. I el PP ha defensat la normativa aplicada, “ja que es tracta d’una amnistia cadastral per a evitar una sanció d’entre 60 i 6000 euros per no haver actualitzat l’estat de l’habitatge. Creem que es tracta d’una estratègia per part del PSOE per a netejar la seua imatge davant la pujada de la contribució, el termini de la qual termina la setmana que ve, i que es va excusar en què el model de ciutat té un preu”, ha assenyalat Folgado.

En huité lloc, la moció del Grup Popular sobre l’increment de la taxa de reconeixements preventius de medicina esportiva per la Conselleria de Sanitat a l’Hospital Provincial de Castelló, que ha sigut aprovada amb els vots a favor de tots els partits, excepte Compromís, que ha votat en contra, i que en un primer moment ha presentat una esmena a la totalitat que el PP no hi ha acceptat però que tampoc té validesa, ja que segons Benlloch e no es poden aplicar esmenes a la totalitat a mocions de l’oposició perquè desvirtua el procés.

Els populars han explicat que la província ha sofrit un desmantellament de la sanitat que també ha afectat Vila-real, ja que són nombrosos els veïns que acudeixen al centre. També hi ha hagut casos de mort sobtada d’esportistes a la província, per tant creem que aquesta taxa no pot multiplicar-se per dos. “Exigim les mateixes condicions i que el preu es mantinga en els mateixos nivells que en els últims vint anys i que fins i tot es rebaixe”, han manifestat.

El Grup Ciutadans ha elevat una proposta per a l’eliminació dels barracons en la Comunitat Valenciana, que ha sigut completada amb una esmena del PSOE demanant un finançament just per a la Comunitat perquè la Generalitat puga portar a terme millor les seues actuacions que ha sigut acceptada. La moció ha sigut aprovada amb els vots a favor de tots els partits, excepte Compromís, que ha votat en contra.

El portaveu, Domingo Vicent, ha demanat “l’eliminació dels barracons a la Comunitat, tal com ho va prometre el senyor Marzà i consta en l’Acord del Botànic”. “Particularment, a Vila-real tenim el cas del CEIP Carlos Sarthou, en el qual els alumnes d’infantil conviuen des de 2012 en sis barracons després de l’ensulsiada del sostre de les seues aules en 2012”, ha explicat Vicent.

En aquest sentit, el regidor ha recordat que “malgrat que ocupar el lloc número deu entre les actuacions del Mapa d’Infraestructures del Consell, la redacció del projecte per a aquest centre s’ha anat ajornant sine die, tal com hem anat llegint en la premsa”.

pleno psoeGemma Gil, de Compromís, ha assegurat que la proposta només busca generar tensions quan les coses s’estan solucionant a poc a poc. “El govern del Botànic ha recuperat a poc a poc el desmantellament de l’educació que va fer el PP, ha apuntat.

Per altra banda, Benlloch ha expressat que no acceptem lliçons de qui va governar vint anys i va complir la ciutat de barracons i d’obres faraòniques, deutes i quantitats consignades que van desaparéixer i que avui dia s’investiguen en els jutjats. Sabem que Marzà i la resta de consellers no són perfectes però estan intentant arreglar la situació en poc més d’anys després de vint anys de govern del PP. Exigirem l’EOI per a Vila-real, ja que es va expropiar un solar que va costar un milió i mig d’euros, també un quart institut i la millora de la infraestructura del Carles Sarthou”.

Tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament aproven una declaració institucional perquè el Govern reconega aquest dret a tots els homes i dones i reivindiquen la maternitat com una responsabilitat compartida.

També s’ha portat a l’Ajuntament una declaració institucional consensuada amb tots els grups polítics per la qual insta al Govern central al fet que reconega a tots els homes i dones l’ampliació de la bonificació per cada fill nascut o adoptat per a facilitar el dret a la pensió de jubilació.

El text recorda que la Constitució Espanyola garanteix l’assistència i prestacions socials a tota la ciutadania “i no només a treballadors o treballadores, la qual cosa obri les portes a les prestacions no contributives de la Seguretat Social, que també es fixen ordinàriament en els supòsits de maternitat”.

En aquest sentit, es recorda tots els avanços que s’han produït en els últims temps per a reduir diferències, sobretot laborals, entre homes i dones, tot que la declaració institucional destaca que “a l’hora de jubilar-se la dona, en haver ocupat la gran majoria llocs en el sector serveis, la bretxa salarial en les jubilacions pot arribar al 40%”.

No obstant això, el principal problema que destaca el text consensuat per tots els partits polítics és el fet que moltes dones que han treballat des de la seua joventut en ocupacions temporals i magatzems i que van haver de deixar el treball per a atendre als seus fills o ascendents, en arribar als 65 anys no comptaven amb el temps suficient de cotització. Per açò, es posa de manifest l’existència del Reial decret 1716/2012, que contempla la concessió d’una bonificació que el 2019 està previst que arribe als 270 dies per cada fill (nascut o adoptat) perquè en alguns casos es puga arribar al dret de prestació per jubilació, “encara que no en totes les situacions”.

Per aquest motiu, la corporació municipal posa de manifest que “la família és el pilar bàsic de la societat” i destaca que “actualment la família té unes característiques molt heterogènies que estan contínuament adaptant-se a les noves situacions, on el paper de cuidadora ja no és exclusiu de la dona, per tant, haurem de reivindicar aquesta tasca de cuidadora o cuidador, com un treball essencial dins de qualsevol tipus de nucli familiar” i reivindica la maternitat “com un valor social i una responsabilitat compartida que cal potenciar per a construir una societat més justa i equitativa”.

Per últim, en els assumptes d’urgència s’ha presentat una proposta d’acord per a implantar un règim de fiscalització d’intervenció limitada prèvia, amb l’objectiu de millorar el control intern de la gestió econòmica municipal i modernitzar i agilitar la tramitació d’expedients i factures. Ha sigut aprovada amb els vots a favor de Compromís i PSPV i amb l’abstenció de Ciutadans i PP. Javier Serralvo ha detallat que Vila-real emet a l’any 27.000 factures i 100.000 decrets i que l’1 de juliol 2018 entrarà en vigor però Vila-real vol posar-ho en marxa a partir d’ara i que aprofitarà una plataforma com és l’Administració electrònica. A més l’alcalde ha indicat que s’ha contractat dos tècnics en el cos municipal que s’ocupen d’aquesta tasca millora eficiència administració electrònica. Xavi Ochando ha assegurat que comportarà diversos avantatges que beneficiaran a veïns, empreses i associacions i que suposaran una major racionalització de l’administració que derivarà en una major agilitat de cobrament.

 

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *