Dijous, 28 de Març, 2024  |  

- 2 Juliol, 2018 -

Josep Pasqual Sancho. Regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Compromís per Vila-real El municipi de Potries, a la Safor, d’un miler d’habitants... Tornarem a regar a manta

Josep Pasqual Sancho. Regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Compromís per Vila-real

El municipi de Potries, a la Safor, d’un miler d’habitants i governat per Compromís, ostenta el títol de Capital Cultural Valenciana 2018-2019, juntament amb la ciutat de Sagunt. Aquesta distinció que atorga la Conselleria de Cultura, dins el pla Fes Cultura, forma part d’un projecte per tal de democratitzar la cultura, tot potenciant-la des d’un punt de vista social i econòmic, amb un autèntic arrelament a la terra.

Durant molt de temps hem oblidat que l’agricultura també és cultura i en el súmmum de la ignorància havíem arribat a qualificar les persones que es dediquen a l’activitat agrària, d’incultes. Afortunadament, aquesta mentalitat, tan estigmatitzadora dels sabers tradicionals i la cultura popular, s’està esfondrant. Una mostra d’aquest canvi de paradigma són les Jornades Hortes Històriques Valencianes: patrimoni viu de la Humanitat, que han tingut lloc els dies 15 i 16 de juny, organitzades per l’Ajuntament de Potries, tot aprofitant la seua capitalitat cultural.

Les Jornades, que han comptat amb experts acadèmics en diverses àrees del coneixement, han tingut com a resultat la Declaració de Potries, que promou la defensa de les hortes tradicionals davant de les agressions que pateixen i altres conreus de regadiu, com ara els tarongers que colonitzen de manera abusiva les nostres muntanyes, fent ús del reg de degoteig.

Diversos especialistes van defensar el reg a manta, tenint en compte que recarrega els aqüífers i és part del cicle de l’evapotranspiració del règim climàtic; és a dir, cal repensar el reg de degoteig. Millán Millán, del CEAM, va dir que si la terra no rep l’aigua necessària, el sòl morirà. Finalment, s’hi exigeixen polítiques actives que posen els llauradors i les llauradores al centre del sistema agrari.

Altres articles de Josep Pasqual Sancho

Una història, molt valenciana 

– Postcapitalisme

– Vila-real, capital de l’agroecologia

 

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *