Dissabte, 20 d'Abril, 2024  |  

- 17 Gener, 2019 -

María José Valls Castelló, candidata número deu de Compromís per Vila-real.  Ja comentava en un altre article que vivim en l’època de la postveritat.... Com sobreviure a una campanya electoral 

María José Valls Castelló, candidata número deu de Compromís per Vila-real. 

Ja comentava en un altre article que vivim en l’època de la postveritat. També patim tècniques com el ‘clickbait’, és a dir, titulars amb un contingut escandalós perquè la gent faça clic i entre a llegir la notícia (que moltes vegades acaba desmentint el seu titular) tot per donar ingressos al web. I què dir de la desinformació i els famosos ‘fake news’.

La desinformació arriba a tal punt que fins i tot la Comissió Europea està treballant des de 2015 per a contrarestar-la i ha creat un pla d’acció contra la desinformació. Segons la Comissió: “La desinformació — informació demostrablement falsa o enganyosa creada, presentada i divulgada per a obtenir beneficis econòmics o enganyar intencionadament la població— falseja el debat públic, soscava la confiança dels ciutadans en les institucions i els mitjans de comunicació i arriba a desestabilitzar processos democràtics tals com les eleccions“.

D’altra banda, les discussions en les xarxes socials són interminables. Podem trobar bots -programa informàtic que pot emular l’activitat humana-, usuaris que cobren per manipular, fanàtics, trols o mentides virals que no paren de compartir-se.

A més, tot això s’ha radicalitzat per l’actual situació política a Espanya, polaritzant-se les opinions fins a l’extrem de trobar autèntics discursos de l’odi en les portades d’alguns periòdics, històries totalment capgirades… El món goebbelsià en tota la seua esplendor.

I en mig d’aquesta radicalitat i bogeria començarem no una sinó tres campanyes electorals: municipals, autonòmiques i europees. Si no volem sucumbir hem de preparar-nos.

El primer consell és bàsic: no creure la informació que llegim a la primera. 

Recordem sempre que els titulars volen influir en els nostres sentiments, cerquen la por, la indignació gratuïta per a guanyar diners amb els nostres clics. Mirem de contrastar abans de creure res. No creure dades que circulen per les xarxes sense contrastar en fonts fiables. Us recomane seguir comptes com zetc. per a contrastar dades.

El segon consell: cal diferenciar entre debat, que és bo, de la discussió, sempre dolenta, i ser molt fermes. No hem de discutir en les xarxes i menys amb gent anònima o desconeguda.  Per experiència, com a moderadora d’un gran fòrum, puc afirmar que per aquesta via només s’aconsegueix radicalitzar-se i una enorme úlcera d’estómac. Molt poques vegades la gent discuteix per a aprendre, només per a demostrar que tenen raó o per trolejar, viralitzar dades falses, etc. Un aprenentatge que vaig extraure en aquell fòrum és el següent: en la lògica no està la veritat; per més que un argument ens parega molt lògic (cosa que normalment no passa, perquè abunden les fal·làcies) no té el perquè ser verídic o real. La bona informació i el coneixement de qualitat només els trobarem en les fonts adequades i de confiança, no en discussions furibundes en les xarxes. 

El tercer consell: ser positius i tolerants. No existeix cap partit que s’adapte a la nostra ideologia personal i no tots tenim les mateixes idees.  El que és fonamental és adonar-se de com funciona un partit, si és democràtic; comparar els programes electorals (que no són més que un resum del futur programa de govern); seguir els debats dels diversos candidats i veure qui ens convenç més o qui s’apropa més a les nostres idees. I deixar que els altres facen el mateix i opten per solucions diferents si volen. Això és pluralisme i democràcia.

En conclusió, pensament crític, criteri propi, sentit comú, tolerància i positivisme. Quasi res, però és la nostra obligació ser constructius i tenir les idees clares si volem sobreviure a les campanyes dramàtiques, falses i extremistes que ens arribaran.

A Compromís ho tenim clar i la campanya serà constructiva, des dels nostres valors, la lluita social, l’esquerra, el feminisme i el valencianisme. D’això parlarem i a més contarem tot el que estem treballant en tants municipis valencians on donem solucions, però també des de les Corts i les conselleries i el Parlament Europeu i explicarem el que farem amb vosaltres, al vostre costat.

 

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *