divendres, 26 de abril, 2019  |  

- 8 abril, 2019 -

Santi Cortells, regidor per Compromís per Vila-real.  El significat d’aquest neologisme és fàcil d’explicar: tecnologia financera. Potser és més complex com afectarà l’economia i... Les fintechs: la nova revolució econòmica és tecnològica

Santi Cortells, regidor per Compromís per Vila-real. 

El significat d’aquest neologisme és fàcil d’explicar: tecnologia financera. Potser és més complex com afectarà l’economia i la societat. Estem al mig d’una nova gran revolució de la intel·ligència artificial que canviarà fins i tot com ens relacionem amb l’entorn.

Som ben conscients de les conseqüències socials d’Uber o Airbnb. Però, i les ‘fintech’? No només afectaran els bancs, sinó també les assegurances, els sistemes de pagament o la inversió en borsa. Les màquines, de fet, ja inverteixen més bé que els humans.

Fins ara els bancs tenien un bon grapat de negocis: crèdits hipotecaris, dipòsits, crèdits a les empreses o gestions dels pagaments amb targetes de crèdit. De gran part d’aquests serveis cobren. Així mateix, solen fer d’intermediaris: si algú té un excés de diners i presta, li paguen un interés baix i després, quan els presten a un tercer, li cobren un interés alt. Negoci segur! 

Les fintech, a través d’aplicacions i intel·ligència artificial poden posar en contacte dues persones directament sense intermediaris ni bancs. Amb el ‘crowdfunding’ (en valencià, ‘micromecenatge’) ja paguem llibres, projectes de solidaritat o fins i tot bodes, batejos i comunions.

La posició privilegiada sobre les dades dels clients era fins ara monopoli dels bancs i això els facilitava tindre un enorme poder polític, que els rescataren o que el PP-PSOE aprovara sense cap referèndum un article 135 de la Constitució per beneficiar la banca. Molts xicotets negocis també van fer fallida i ningú els va rescatar. Per tot això, supose que en molts països els bancs intentaran posar traves a les noves tecnologies influint en la regulació que facen sobre els ‘fintech’ els polítics de torn. Inquietant.

 

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *