Dijous, 25 d'Abril, 2024  |  
La 31a edició del FITCarrer reuneix a 21 companyies de tot el món amb una crida a la llibertat d’expressió artística La 31a edició del FITCarrer reuneix a 21 companyies de tot el món amb una crida a la llibertat d’expressió artística

- 25 Abril, 2018 -

Diferents espais de la ciutat acolliran del 4 al 6 de maig els espectacles més innovadors amb tres propòsits per a l’espectador: pensa, mou-te... La 31a edició del FITCarrer reuneix a 21 companyies de tot el món amb una crida a la llibertat d’expressió artística

Diferents espais de la ciutat acolliran del 4 al 6 de maig els espectacles més innovadors amb tres propòsits per a l’espectador: pensa, mou-te i emociona’t. Enguany el VII Premi Ramon Batalla serà per al Institut Valencià de Cultura, que ha triplicat la inversió en l’esdeveniment en la darrera etapa. Ayet i Pérez destaquen la necessitat de la crítica “per a obrir ments i ajudar al fet que les persones pensen de manera independent i puguen discrepar”

Vila-real Informació/S.N.

El Festival Internacional de Teatre de Carrer (FITCarrer) celebra a Vila-real la seua edició número 31 i ho fa, en aquesta ocasió, sota el lema ‘Teatre en llibertat’ com una crida la lliure expressió artística, divergent i de denuncia des de l’escenari més democràtic i accessible, la via pública. “Vivim moments convulsos i molt negatius per a la llibertat d’expressió i creativa en el nostre país i el FITCarrer és un esdeveniment privilegiat que es troba completament allunyat d’aqueix escenari i lliure de qualsevol lligam, tant per als artistes com per al públic que assisteix”, explica l’edil de Cultura, Eduardo Pérez. Enguany la participació està molt repartida, ja que 21 companyies visitaran del 4 al 6 de maig diverses places de la ciutat, set d’elles valencianes, altres set de diversos punts d’Espanya i la resta internacionals de països com Kenya, Itàlia, Bélgica Argentina o Àustria. Algunes d’elles estrenaran espectacle i altres tornen a Vila-real després de vint anys amb la mateixa actuació, el que farà rememorar records als visitants i també al públic local. El director artístic del festival, Pau Ayet, a més de sumar-se a la reivindicació de la llibertat creativa i destacar la necessitat de la crítica “per a obrir ments i ajudar al fet que les persones pensen de manera independent i puguen discrepar” i ha lamentat que aquesta deriva puga portar a l’autocensura dels propis artistes per por a no ser contractats. Hem de relaxar-nos i abusar de l’ofensa com a mecanisme per a limitar qualsevol idea expressada que no coincidisca amb la nostra manera d’entender el món, sempre que siga des del respecte”, ha defensat.

Ayet ha apuntat que “a més de comptar amb un gran equilibri quant a procedències, com s’observa, el suport al teatre de carrer de la nostra terra, i especialment a les nostres companyies locals, està més present que mai”, assenyala Ayet, qui afig que enguany el VII Premi Ramon Batalla serà per al Institut Valencià de Cultura, “per tot el suport que està donant a aquesta disciplina artística, ja que ha triplicat el pressupost destinat, fet que contrasta amb altres institucions com la Diputació, que aporten zero euros a un festival internacional més que consolidat i del qual gaudeixen persones de totes les comarques de la província, tal és el seu poder de convocatòria”.

Programació

El lliurament del guardó al IVC serà el divendres 4, després de les VI Jornades Professionals, sota el títol ‘Llibertat creativa?’ A partir de les 17.30 hores començaran els espectacles en el carrer, amb Maria Cavagnero, Maintomano, Markeliñe i D’Click, que actuaran a la Maiorasga i a la nit la plaça Major serà l’escenari de les actuacions, a càrrec de Pepa Cases dansa-teatre i NUC, dues companyies locals que estrenen espectacle. Posarà el punt i final a la jornada Toni de l’Hostal, a les 00.15 hores.

El dissabte serà el torn de Kolektiv Lapso Circk, a la plaça de Colom a les 17.00 hores (Itàlia); la plaça Major serà per a Trapu Zaharra, seguida d’Irrwisch (Àustria) que tornen a Vila-real després de vint anys, i The Black Blues Brothers, de Kenya, amb una espectacular actuació d’acrobàcies. A la nit, la Maiorasga acollirà Kukai Dantza & Brodas Bros, D’Irque & Fien (Bèlgica) i La Cova de Melpomene, que és un espectacle itinerant. L’última jornada del festival comptarà amb les actuacions de Paraules d’aire, en diversos passes a la Glorieta i la Casa de la Festa, i els alumnes de l’EMD-EMTAC i d’art dramàtic de l’EASD, a la plaça Major.

El mateix enclavament acollirà la interpretació de la Troupe Malabó, a les 12.45 hores. Ja a la vesprada, el festival es trasllada amb Irrwisch al parc de la Panderola, amb el mateix espectable de fa dos decennis, Poc després, Cirk About It actuarà a la plaça del Llaurador i més tard ho farà Hurycan a la Panderola novament. La Trócola Circ tornarà a inundar d’espectacle la plaça del Llaurador a les 19.50 hores i tancarà el festival la companyia local Produccions Scura, amb l’estrena de ‘Theos Foc’, “un correfoc que no deixarà indiferent a ningú”, indica Ayet.

“Esperem que veïns i visitants de tot el país s’animen un any més a venir a la nostra ciutat i a gaudir de tots els espectacles programats, on hi haurà varietat per a tots els públics, des de circ a dansa, passant per teatre itinerant i un llarg etcètera”, assegura l’edil de Cultura. “El FITCarrer és el vaixell almirall de la nostra marca de Festivals i té tres propòsits per al públic: pensa, mou-te i emociona’t, per això i pel gran arrelament a la nostra ciutat, l’anem a potenciar al màxim”, conclou Pérez.

Google+
Whatsapp Telegram

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *