dijous, 26 de abril, 2018  |  

- 9 febrer, 2017 -

Jaume Moreno. Secretari comarcal de la Plana Baixa i Alt Millars del Bloc Nacionalista Valencià ‘Abandonats a la nostra sort’. És el que està... Miopia

Jaume Moreno. Secretari comarcal de la Plana Baixa i Alt Millars del Bloc Nacionalista Valencià

‘Abandonats a la nostra sort’. És el que està passant al litoral de la Plana Baixa i a la resta del País Valencià.

Després dels temporals de finals de gener, he sigut testimoni de la destrossa del passeig marítim d’Almenara, i del sentiment de desolació i tristesa que encara continuen presents.

A les poques hores des que va ocórrer el temporal, es van quantificar els danys en centenars de milers d’euros. Ací comença la miopia.

Les actuacions puntuals, per a reparar els danys més evidents, seguint els interessos locals de cada població, han perjudicat les platges dels pobles del costat. La miopia és no pensar que cal una actuació integral a tot el litoral.

Fins i tot el mateix ministre de Foment, Íñigo de la Serna, com a enginyer de camins, canals i ports, es va adonar del que realment està passant a la nostra costa.

El Centre d’Estudis de Ports i Costes del CEDEX, del Ministeri de Foment, va encomanar un informe tècnic per a determinar l’estratègia d’actuació del tram de costa entre el port de Castelló i el port de Sagunt. L’informe tècnic, que data de 2015, està basat en els estudis realitzats per diversos doctors, enginyers de camins, canals i ports, i diverses empreses especialitzades que, des de fa 20 anys, estan preveient i quantificant el que està passant.

Són estudis de la dinàmica del litoral, de les defenses i propostes de millora per a les platges amb problemes d’erosió, tenint en compte els efectes del canvi climàtic. En l’informe es plantegen diverses solucions al problema que afecta la nostra costa, són actuacions d’alta, mitjana i baixa prioritat.

La previsió d’aquest informe era d’una reculada mitjana anual d’un metre del nostre litoral. Previsions realitzades per a l’any 2050 i l’any 2100, amb desaparició de les marjals i zones actuals de cultiu que passarien a ser inundades.

L’informe tècnic s’ha quedat obsolet davant la nova realitat.

Trist és comprovar que d’aquests plans, res de res. La miopia ens ha portat a solucions a curt termini i ràpides per a les platges, per a salvar la temporada, siga Setmana Santa o estiu, a costa del nostre futur.

Indignació amb aquesta política de cartó pedra, com si fos una falla que cada any es crema.

Des de Compromís demanem que s’actualitze aquest pla a les necessitats reals del nostre litoral. Que es destinen els recursos necessaris per a pal·liar aquest desastre i que no es mire la rendibilitat política, que s’actue correctament sobre la nostra costa per a garantir-la per a més dels 100 anys de l’estudi.

Les reunions amb el Ministeri s’han de realitzar ací, per a comprovar com està la situació; no en un despatx a Madrid, amb planificacions d’actuació clares, eficaces i dotades de pressupost.

Hi ha dues fases, una primera d’urgència, per a reparar els danys més urgents i, una altra fase, més a llarg termini, conforme als informes tècnics actualitzats per a garantir el futur del nostre litoral.

#AmbValentia, des de Compromís també demanem que, una vegada solucionat, se’ns transferisquen les competències de costes.

Perquè des d’ací gestionarem millor el nostre litoral, amb més professionalitat i més coneixement del que passa.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *