Divendres, 19 d'Abril, 2024  |  
La desembocadura del riu Millars porta aigua de forma permanent des de fa un any La desembocadura del riu Millars porta aigua de forma permanent des de fa un any

- 21 Juliol, 2017 -

El paisatge protegit s'ha convertit en paradís per a tota classe de fauna gràcies al seu cabal estable La desembocadura del riu Millars porta aigua de forma permanent des de fa un any

El paisatge protegit s’ha convertit en paradís per a tota classe de fauna gràcies al seu cabal estable

Vila-real Informació 

El Millars al seu pas pels termes municipals de Vila-real, Almassora i Borriana s’ha convertit des de fa més d’1 any en un verdader riu amb un cabal d’aigua permanent i considerable. Aquesta situació extraordinària no es produïa des de fa molts anys. De fet el més habitual era contemplar els últims 15 quilòmetres del riu amb un cabal d’aigua intermitent. En moltes ocasions era freqüent veure sec i sense una gota d’aigua paratges com la platja del Millars al seu pas per l’Ermitori de la Mare de Déu de Gràcia o els trams del riu aigües avall dels assuts d’Almassora i de Borriana. “Enguany està sent rar perquè el riu no ha estat quasi mai així. Les circumstàncies d’enguany són que el riu du aigua per decisions antròpiques. Són les societats de regants les que determinen si el riu durà aigua o no i també l’obligatorietat de complir amb la normativa legal”, ha assenyalat l’ornitòleg Joan Castany que des de fa 29 anys estudia aus a la desembocadura del riu Millars.

Gavines-al-Millars-davant-d'AlmassoraLa gola sud del riu Millars ubicada al terme municipal de Borriana també es troba oberta des de fa més d’un any. Aquesta circumstància ha provocat que les condicions ecològiques de l’ecosistema fluvial també hagen canviat. “Ha sigut més determinant la força del riu que baixa que la força de la mar que entra i per això la gola està oberta des de fa més d’1 any. Significa que no hi han hagut suficients temporals de llevant per a tapar la Gola. L’aigua de la mar se’n entra fins més enllà d’1 quilòmetre terra endins. Està molt salinitzada.

Això a moltes espècies d’aus com als ànecs, les fotges comunes i als galls de canyar no els agrada perquè és un ambient molt salinós. Resisteixen una certa salinitat però no tanta salmorra. Per exemple hi ha llises i llobarros a 1700 metres de la desembocadura. “El que ha ocorregut enguany és molt important”, ha puntualitzat Castany.

Una aigua que rega la Mediterrània 

A banda de les aus aquàtiques, els mamífers, els macroinvertebrats i els peixos d’aigua dolça un dels grans beneficiats d’aquesta situació és el mateix Mediterrani. El riu Millars fa 1 any i uns pocs mesos que aboca aigua dolça a la mar. Aquesta situació natural és immillorable per a tot tipus d’organismes marins. El riu Millars porta sals minerals en suspensió que aboca a la Mediterrània. El fitoplàncton s’alimenta d’aquestes sals minerals i alhora el zooplàncton s’alimenta d’aquest. En aquelles zones on hi ha una abundància de zooplàncton es produeixen grans concentracions de peixos, normalment xicotets pelàgics i altres espècies que s’alimenten del zooplàncton. Per tant el riu Millars amb la seva aigua permanent rega i dóna riquesa a la Mediterrània, una situació de la qual també s’afavoreixen els pescadors professionals a més de tot l’ecosistema.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *