Divendres, 19 d'Abril, 2024  |  
Compromís exigeix mesures per a acabar amb l’escletxa salarial i promoure la igualtat Compromís exigeix mesures per a acabar amb l’escletxa salarial i promoure la igualtat

- 21 Febrer, 2019 -

El text posa de manifest com la crisi econòmica ha provocat una involució dels drets de les dones Compromís exigeix mesures per a acabar amb l’escletxa salarial i promoure la igualtat

El text posa de manifest com la crisi econòmica ha provocat una involució dels drets de les dones

Vila-real Informació

Amb motiu del Dia Internacional de la Igualtat Salarial, que se celebra demà el grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció per al seu debat en el pròxim Ple en la que exigeix diferents acords per a posar fi a la discriminació de gènere i reivindica la necessitat de continuar treballant per la igualtat. 

El text posa de manifest com la mal anomenada crisi econòmica de la dècada passada ha provocat una involució dels drets de les dones, produint una major desigualtat, empobriment, feminització de la precarietat, retallada en drets socials i pèrdua dels drets de ciutadania, fins i tot de drets ja consolidats. A nivell internacional, també recorden que continuen produint-se situacions d’extrema vulnerabilitat, relacionada amb la migració, tant per problemes econòmics com polítics o causats pels conflictes oberts. 

Des de Compromís per Vila-real, lamenten que les retallades econòmiques van suposar un atac directe contra el procés d’igualtat entre dones i homes, ja que la precarietat laboral o la cura de les persones en situació de dependència, recauen de forma majoritària sobre les dones quan les institucions públiques no les cobreixen. 

“Islàndia és un referent en la lluita contra les desigualtats entre homes i dones, i en 2017 es va situar com l’Estat de tot el món amb una menor bretxa de gènere, segons dades del Fòrum Econòmic Mundial”, expliquen, “convertint-se en el primer país a aprovar la llei perquè les empreses amb 25 treballadors o més i els organismes públics controlen i demostren que les seues treballadores i treballadors guanyen el mateix jornal pel mateix treball realitzat”. 

Així mateix, posen de manifest que “segons dades d’organismes oficials, les dones europees tenen una renda de més d’un 20% inferior a la dels homes, que en realitat és com si les europees treballaren gratis des d’octubre a desembre”.

A l’Estat espanyol, tal com remarquen des de Compromís, la bretxa salarial se situa en un 30%, mentre que al País Valencià, segons CCOO, està en el 34,4%. Això significa que les dones valencianes cobren 6.107,76 euros menys que un home que fa la mateixa funció. “Malgrat la Llei estatal 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes de 2007, és evident que queda molt per fer”, manifesten i recorden que el Govern valencià ha fet diversos canvis que han suposat importants avanços en la matèria, amb nous permisos per al foment de la co-responsabilitat, la discriminació positiva en programes com Avalem o a través de la incorporació de més agents i promotors per a la Xarxa Valenciana d’Igualtat. “Tots aquests esforços per a lluitar contra la bretxa laboral i la feminització de la pobresa no tenen major recorregut perquè en matèria laboral les competències són estatals, per això és imprescindible una llei com la islandesa per a pal·liar aquesta injustícia social”, consideren.

“Cal treballar per a trencar el sostre de vidre i acabar amb les desigualtats que sempre acaben perjudicant les dones, que són el 80% de les persones que reben rendes de menys de 12.000 euros a l’any”, indiquen, “per això hui, més que mai, volem traslladar al Govern espanyol la nostra preocupació per la situació de les dones i que es valore el desenvolupament i l’aplicació de la Llei 3/2007 del 22 de març per la igualtat efectiva de dones i homes, la seua eficàcia i la seua capacitat per a resoldre els problemes reals de desigualtat”.

Així, Compromís per Vila-real exigeix que es faciliten espais per a les activitats programades per les associacions amb motiu de la ‘Vaga mundial de dones del dia 8 de març’, convocada a nivell mundial pel Moviment Feminista. També sol·licita a l’Ajuntament que s’adherisca a l’acord pel qual es reforça el ‘Pacte Valencià contra la violència de gènere i masclista’ i que es comprometa a continuar treballant per la igualtat i contra la violència masclista i de gènere. A més, se sol·licita al Govern espanyol que inicie els tràmits per a aprovar una llei d’equiparació efectiva salarial entre dones i homes i s’insta als partits polítics amb representació al Congrés i el Senat a presentar propostes i que agiliten els processos per a aprovar la llei. “Es necessiten més recursos en inspecció de treball i seguretat social per a detectar i sancionar discriminacions directes i indirectes salarials per raó de sexe i que es ratifique el Conveni 186 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) per a la dignificació del treball en la llar i les cures”, apunten. Entre les reivindicacions al Govern també destaquen fer efectiu l’acord sobre els permisos per naixement i fer que siguen intransferibles i 100% remunerats, a banda d’exigir un finançament just per a dur a terme les polítiques d’igualtat, educatives i socials per a aconseguir-ho.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *