Dissabte, 20 d'Abril, 2024  |  
Els programes de Serveis Socials per a menors realitzen 1.500 atencions en 2017, 1.077 d’elles en l’Aplec Els programes de Serveis Socials per a menors realitzen 1.500 atencions en 2017, 1.077 d’elles en l’Aplec

- 26 Abril, 2018 -

L’àrea que dirigeix Álvaro Escorihuela compta amb serveis com l’Aplec de Temps Lliure en les modalitats de Nadal, Pasqua i Estiu, el Promou, que... Els programes de Serveis Socials per a menors realitzen 1.500 atencions en 2017, 1.077 d’elles en l’Aplec

L’àrea que dirigeix Álvaro Escorihuela compta amb serveis com l’Aplec de Temps Lliure en les modalitats de Nadal, Pasqua i Estiu, que és el més concorregut. El Promou, que ofereix un espai d’integració per als menors i les seues famílies i que ha beneficiat a 28 xiquets, el Centre Ziga-Zaga, amb una vintena d’usuaris mensuals, el Seafi que atés a 330 famílies amb múltiples problemàtiques i el Centre de Dia Espardenyers, més centrat en adolescents, a 33

S.N./Vila-real Informació

Vila-real ha presentat aquest matí la memòria dels diversos programes d’atenció a infància i adolescència realitzats al llarg de 2017. El regidor de Serveis Socials, Álvaro Escorihuela, ha detallat les xifres de participació de cadascun dels programes d’atenció específica a aquest col·lectiu i ha assegurat que alguns d’ells són universals i no tan sols estan destinats a xiquets i xiquetes de famílies amb pocs recursos o derivats pels tècnics de l’àrea, sinó al conjunt de la ciutadania, “ja que es treballa amb l’objectiu d’integrar a tots els menors de la ciutat independentment de les seues situacions i característiques familiars”. Destaquen l’Aplec de temps lliure, un projecte que en la seua modalitat d’estiu celebrarà enguany la seua edició número 30 i que aglutina xiquets amb diferents necessitats. També el Promou, que ofereix una oportunitat d’oci als menors, el Centre Ziga-Zaga, el Seafi o el Centre de dia Espardenyers. Tots junts han beneficiat a prop de 1.500 xiquets i joves al llarg de l’any 2017.

26-04-2018 Programes Serveis Socials menorsEscorihuela ha enumerat els programes i el primer a destacar ha sigut l’Aplec de Temps Lliure, que “des de 2016 compta amb tres modalitats, com són el de Pasqua, el d’Estiu i el de Nadal”. En 2017 un total de 120 xiquets van participar en aquesta iniciativa durant la Setmana Santa -50 d’ells van fer ús del menjador i 10 d’ells del servei de desdejuni-, mentre que al Nadal van ser 100 els inscrits, dels quals 30 es van quedar a dinar i 10 a desdejunar. Però sense dubte, el que més èxit d’afluència té és el d’Estiu, ja que també hi ha més places, de manera que en 2017 van ser 857 els participants en els diferents torns”, indica l’edil. “D’ells, 397 van fer ús del menjador, la majoria, 279, de forma gratuïta, ja que en els últims anys s’està aplicant la tarifa bonificada al 100% per als qui tenen dificultats, garantint així una correcta alimentació tot el temps”, apunta i també reduccions d’entre el 50% i el 60% en cas que siga família nombrosa o pateixen alguna discapacitat. En aquest sentit, el regidor destaca el suport de la Generalitat, ja que “l’ajuda que ens ofereix cobreix una part molt important de les despeses que es generen amb aquest servei”. El programa garanteix que en periode no lectiu els xiquets que ho necessiten s’alimenten en dos dels principals menjars del dia.

Dins dels programes més específics destaquen altres com el Promou, d’intervenció comunitària, l’objectiu del qual és oferir un espai d’integració per als menors i les seues famílies i que fa més de cinc anys que està en marxa. “En 2017 es va realitzar entre el 21 de juny i el 3 d’agost i en ell van participar 16 menors de vuit a 14 anys i 12 d’entre 11 i 15 que ja havien estat en anys anteriors, que es van sumar al campament que en l’última setmana es va realitzar al Mas de Borràs”, explica. Al llarg de tot el programa, els joves participen en nombroses activitats d’oci dins i fora de la ciutat i en 2017, a més, van eixir d’excursió a espais d’oci Assaltapins, Dinópolis i Aquarama, els que es permet gaudir de l’estiu . “Aquesta iniciativa requereix un treball extra per part dels tècnics, que fan una gran tasca i que van més enllà de les seues obligacions, ja que la dedicació és total”, assegura.

Centre de dia Espardenyers

En la Casa de Barri de Sant Ferran, el Centre Ziga-Saga desenvolupa la seua activitat i es tracta d’un altre dels serveis que al llarg de tot l’any –excepte a l’agost- durant totes les vesprades ofereix una alternativa lúdica per a tots els xiquets d’entre cinc i 12 anys. “La mitjana mensual que tenim és d’una quinzena o vintena de xiquets participants i els beneficiaris són del mateix perfil que els del programa Promou, ja que també són derivats des de Serveis Socials”, afirma. El Servei Especialitzat d’Atenció a la Família i la Infància, Seafi, ha atès 330 famílies, “abordant múltiples problemàtiques que necessiten d’una atenció especialitzada”, assenyala Escorihuela. “Comptem amb una psicòloga i dos educadors socials i una subvenció per part de la Generalitat”, afig. I per últim, el regidor destaca el paper del Centre de Dia Espardenyers, que en 2017 ha atès 37 joves de 16 a 18 anys i, en alguns casos, a adolescents de 16 a 18. “Dotze vénen derivats dels Serveis Socials, sis del Seafi, cinc pels instituts, així com per iniciativa pròpia, com mesura judicial i per altres motius”, especifica, al mateix temps que assenyala que compten amb tres professionals que s’encarreguen del servei, també subvencionat en un 90% per part de la Conselleria.

Per a concloure, el regidor de Serveis Socials ha realitzat una valoració molt positiva dels diferents serveis que responen a diferents problemàtiques o situacions dels menors com són de tipus familiar o de dificultats de conducta en l’àmbit escolar que porten a l’abandó. També destaca la capacitat integradora de l’Aplec, “ja que independentment de la situació a casa seua, gaudeixen de les mateixes activitats i en igualtat de condicions que la resta de companys”. En els dos últims anys s’han cobert totes les places de les modalitats de Nadal i Pasqua i el d’Estiu compleix ni més ni menys que trenta edicions i “i que s’hi han mantingut a pesar dels canvis de color polític dels governs municipals”, apunta. En el cas de Promou posa en valor tant la implicació dels responsables com la gran acceptació entre els usuaris que manifesten a través de cartes dirigides cap a ell i l’alcalde, José Benlloch, demanant-los que l’engeguen de nou en la pròxima edició. Pel que fa a l’Aplec en e Respecte a les dades, Escorihuela assegura dels 529 nous expedients oberts a unitats familiars, 183 eren expedients a menors, davant els 159 de 2016, del qual s’arrossega que s’ha produït un augment, però aclareix la demanda de la ciutadania és major en l’àmbit d’intervenció dels serveis, i no tan econòmica o tècnica.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *