Dijous, 28 de Març, 2024  |  
Augmenta el turisme ornitològic al Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars  Augmenta el turisme ornitològic al Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars 

- 16 Setembre, 2018 -

Observadors i aficionats visiten les Goles i les llacunes artificials per a conéixer les espècies Augmenta el turisme ornitològic al Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars 

Observadors i aficionats visiten les Goles i les llacunes artificials per a conéixer les espècies

Vila-real Informació 

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars gestionat pels Ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha experimentat un augment del nombre de ‘birdwatching’ o observadors d’aus durant els últims mesos a llocs tan emblemàtics del tram baix del riu com són les Goles o les llacunes artificials. La facilitat a l’hora d’observar les diferents espècies d’aus aquàtiques en el seu medi estan sent clau per a convertir la desembocadura del Millars en un lloc de referència provincial per al turisme ornitològic. Els vora 14 quilòmetres en línia recta de Paisatge Protegit des del pont de la CV-10 o autovia de la Plana fins a la Mediterrània atresoren tres llocs importants per a l’observació de les diferents espècies. El primer espai és el bosquet fluvial que creix als dos marges del Millars entre l’ermitori de la Mare de Déu de Gràcia a Vila-real i l’ermita de Santa Quitèria d’Almassora. En aquest lloc és fàcil escoltar i amb paciència observar espècies d’aus riberenques com són per exemple l’oriol (Oriolus oriolus) o el rossinyol (Luscinia megarhynchos). La ruta botànica del Paisatge Protegit que s’inicia al molí de l’Ermita i finalitza al peu de Santa Quitèria recorre un esplèndid bosquet de ribera ocupat per nombroses aus que trien aquests ecosistemes per a passar la temporada de cria. El segon lloc per a practicar el birdwhatching són les llacunes ubicades al marge esquerre del riu Millars, al terme d’Almassora. Este espai artificial que s’ompli gràcies a l’estació depuradora d’aigües residuals d’Almassora s’està convertint en un lloc extraordinari per a l’observació de l’avifauna. L’espai disposa d’una torre d’observació de fusta des d’on es pot obtenir una bona visió adequada de les tres basses artificials. Pel costat de les llacunes discorre la via verda que connecta el paratge de Santa Quitèria amb la Mediterrània i des d’on és fàcil accedir a l’observatori d’aus. A les llacunes és prou fàcil veure espècies aquàtiques habituals com la fotja comuna (Fulica atra), el cabusset comú (Tachybaptus ruficollis) o el collverd (Anas platyrhynchos). Amb un poc de sort i de paciència també es poden observar d’altres més rares com és el gall de canyar (Porphyrio porphyrio) que és una au emblemàtica de la desembocadura que va estar a punt d’extingir-se a mitjan segle passat.

Recentment diversos membres de la Societat Valenciana d’Ornitologia, SVO, mitjançant el projecte OCA que pretén inculcar l’afició per l’observació i classificació de les aus, va organitzar una eixida per a conéixer l’avifauna de la desembocadura del riu Millars. “El guia de l’excursió i soci de la SVO, Jordi Miralles, ens va portar al riu. Allí a les parets de terra que el bordejaven vam poder gaudir de l’observació dels abellerols (Merops apiaster) entrant i eixint dels seus nius. En una construcció prop d’on estàvem també vam poder veure el teuladí torredà (Passer montanus), al costat del teuladí comú.

Seguint el camí vam arribar al mirador elevat des d’on es podia obtindré una meravellosa visió de les llacunes artificials i on vam poder veure nombroses espècies lacustres, entre les quals cal destacar el gomet (Ixobrychus minutus), l’oroval (Ardeola ralloides), el gall de canyar, així com la xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus) i el trist (Cisticola juncidis) els quals no sols es van deixar sentir, sinó que també observar. Al cel també vam poder veure ben bé dues espècies de rapinyaires: l’àguila serpera (Circaetus gallicus) i el xoriguer comú (Falco tinnunculus). Ja de tornada als cotxes vam poder seguir anotant noves espècies, com la cogullada (Galerida cristata), el cotoliu (Lullula arborea) i el puput (Upupa epops), ha indicat amb detall el secretari de la Societat Valenciana d’Ornitologia, Arturo Cabos. La tercera zona adequada per a observar aus aquàtiques són les Goles del Millars, ubicades entre les poblacions d’Almassora i Borriana. En aquestes llacunes naturals formades en la desembocadura es poden observar pràcticament les mateixes espècies que a les llacunes artificials d’Almassora però amb l’al·licient afegit que també és fàcil veure altres espècies marines com la corba marina grossa (Phalacrocorax carbo), la gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) i el corriol menut (Charadrius dubiusa).

Associació Guies Birding a la desembocadura del Millars

La presidenta de l’Associació de Guies de Birding de la Comunitat Valenciana, Yanina Maggiotto, en el transcurs de les VII Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars celebrades a Borriana va visitar diversos indrets del Paisatge Protegit per a conéixer de prop les aus que habiten l’espai i la infraestructura que possibilita la seua observació. Per a la responsable d’aquesta associació que aglutina totes les empreses del territori valencià dedicades al turisme ornitològic, el Paisatge Protegit és un lloc adequat i senzill per a convertir-se en destinació del birdwatching familiar.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *