dijous, 26 de abril, 2018  |  

- 30 gener, 2017 -

Pasqual Batalla. Portaveu de Compromís per Vila-real i primer tinent d’alcalde. Estimats veïns i veïnes, ja és oficial: l’Ajuntament lluitarà per la incorporació de... Patrimoni del poble, per al poble

Pasqual Batalla. Portaveu de Compromís per Vila-real i primer tinent d’alcalde.

Estimats veïns i veïnes, ja és oficial: l’Ajuntament lluitarà per la incorporació de l’Hostal del Rei al catàleg de patrimoni municipal. Perquè no ens mereixem menys.

Parlem d’un immoble històric, protegit en el Pla general d’ordenació urbana i una de les construccions més característiques de la ciutat. I és que, és una de les poques edificacions que ha romàs impassible en el decurs de la història i ha sigut testimoni silenciós i directe del pas del temps, de l’evolució, desenvolupament i creixement de la petita vila medieval que avui s’ha convertit en una gran ciutat.

A més, si per alguna cosa es caracteritza, a banda de per tota la història que envolten les seues parets, és per ser un dels pocs edificis que encara conserva la façana original i és tota una joia patrimonial que, considerem, no pot estar en mans privades, i molt menys, en mans de bancs.

Ara és el moment i tenim l’oportunitat d’aconseguir que aquest petit tresor que ens va deixar el rei Jaume I poc després de fundar la ciutat torne a ser del poble i es cuide i valore com es mereix.

Les referències que tenim de l’edifici és que es va construir molt probablement poc temps després de la fundació de Vila-real. Jaume I va atorgar la Carta Pobla de la vila l’any 1274 i l’edifici data probablement de 1353, quan Pere el Gran fa donació al seu porter Pere Riba d’una casa a la plaça, en agraïment pels seus serveis, però amb la condició d’allotjar els membres de la família reial durant les visites a la vila.

També el conegut com a Hostal del Rei va ser on va morir la reina María de Luna, esposa de Martí l’Humà, l’any 1406. Un fet històric que confirma l’ús d’aquest edifici per diferents monarques de la Corona d’Aragó.

A més, l’immoble forma part intrínseca de la plaça porticada de la Vila, declarada monument historicoartístic el 1974. En els darrers exercicis l’ús d’aquest cèntric espai s’ha revitalitzat, tant en allò relatiu a l’oferta d’oci com d’esdeveniments culturals. Amb anterioritat, va acollir diferents serveis de Bancaixa i disposa d’altres dos pisos en un dels laterals, que són propietat de la Fundació Caixa Castelló i que, en l’actualitat, l’Ajuntament els ha llogat per a l’àrea municipal de Recursos Humans i per al fons museístic.

Per això, l’Ajuntament ha començat a donar els primers passos previs per a procedir a elaborar l’expedient d’expropiació, tot i que no ens neguem a arribar a un acord de compra favorable per al poble. Com ja vam fer amb el Gran Casino, seguirem negociant amb responsabilitat i amb discreció perquè tot arribe a bon port.

Des de Compromís per Vila-real sempre hem defensat el nostre patrimoni i seguir recuperant peces com aquesta perquè estiga en mans de tots. Per això, estem en contacte amb la immobiliària que va posar a la venda l’edifici, que sap del nostre interés per adquirir-lo i sabem com d’important és aconseguir aquest edifici per a tots els veïns, per això, farem el que calga perquè siga novament de la ciutat, bé expropiant-lo, bé adquirint-lo, si se’ns dóna l’oportunitat. Perquè el patrimoni del poble ha de ser per al poble.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *